Alin Văcaru, despre scandalul Minprest: Totul s-a făcut în interesul salariaţilor!
Deputatul Alin Văcaru, ex-director în cadrul Minprest Rovinari, susţine că fostul său angajator va contesta în instanţă raportul celor de la Finanţe prin care societatea e obligată să returneze 2,2 milioane de lei. Ar fi vorba de contravaloarea tichetelor de masă și a primelor de vacanţă pe care Minprest le-ar fi încasat, de la CE Oltenia, dar pe care nu le-ar fi plătit angajaţilor, după cum susţin sindicatele din unitate. Văcaru spune că decizia de a nu acorda tichete de masă şi prime de vacanţă a fost luată de comun acord cu sindicatele pentru a se putea achita salariile şi pentru a nu fi efectuate concedieri.
Reporter: Aţi făcut parte din conducerea Minprest. Ce părere aveţi despre raportul celor de la Finanţe?
Alin Văcaru: Am avut o discuţie cu domnul Giorgi. Într-adevăr a fost un control de la ANAF, au fost verificate contractele pe care le au cu Complexul Energetic Oltenia, din câte ştiu raportul nu este finalizat, dar li s-a adus la cunoştinţă ce au găsit dumnealor, urmând să-şi asume acel raport sau să-l conteste. Eu am foarte mare încredere în echipa de conducere de la Minprest, îi cunosc pe amândoi directorii şi sunt convins că tot ceea ce au făcut au făcut în interesul angajaţilor şi cu acordul sindicatelor. Este o problemă pe care foarte multă lume n-o înţelege: negocierea contractului s-a făcut atunci când salariul minim pe economie era 1.075 de lei, urmând ca apoi, în iulie, să crească salariul minim pe economie. Automat nu mai exista posibilitatea să se plătească aceste salarii.
Rep.: Credeţi că sindicatele au ştiut de această decizie?
A.V.: La o negociere cu sindicatele s-a găsit soluţia ca bonurile de masă să nu mai fie luate de către oameni ca să poată să le acorde salariul în întregime. Sunt convins că, în urma contestaţiei, dacă acest raport a rămas definitiv, judecătorii care vor judeca acest caz le vor da dreptate. Îi cunosc foarte bine pe colegii de la Minprest şi ştiu că tot ce se face, tot ce s-a făcut de-a lungul timpului la Minprest, achiziţionări de utilaje, investiţii, se face numai pentru şi în interesul angajaţilor acelei societăţi.
Rep.: În condiţiile în care Minprest va pierde procesul, ne putem aştepta la disponibilizări?
A.V.: Nu ştiu, asta e bucătăria lor internă, dar vă daţi seama că e vorba de o sumă destul de mare 2,2 milioane de lei. Şi acolo ar fi probleme. Din câteva am discutat cu domnul Giorgi, dumnealor, cei de la Finanţe, au controlat pe toată perioada 2016, cu toate că din mai şi până la sfârşitul anului era trecut în contractul colectiv de muncă faptul că nu se mai dau acele bonuri de masă. Am încredere că cei care vor judeca procesul vor da o soluţie reală şi normală, că nu s-a făcut nimic rău care să influenţeze activitatea Minprest în mod negativ, s-au făcut demersuri destul de mari. Ştiţi foarte bine, nemulţumiri erau şi când am fost eu director, atunci când sporul de vechime a fost introdus în salariu. Toate aceste lucruri s-au făcut pentru a putea păstra numărul compact de muncitori, să nu fim nevoiţi să dăm oameni afară. Sunt convins că şi acum, când s-a luat decizia ca angajaţii să nu mai primească bonurile de masă, s-a luat tot pentru a nu da oamenii afară.