Albinele stresate sunt pesimiste și își pierd „apetitul pentru viață”!
Albinele sunt foarte importante pentru planetă, nu numai pentru mierea pentru care o produc. Cercetătorii au descoperit însă că albinele stresate sunt mult mai predispuse să ia decizii pesimiste și își pierd entuziasmul pentru viață.
Oamenii de știință de la Universitatea Newcastle (Marea Britanie) au descoperit că albinele au o reacție la evenimentele stresante care seamănă cu emoțiile umane. Rezultatele acestora arată că albinele stresate își reduc așteptările de recompensă atunci când sunt agitate, ceea ce poate influența modul în care se apropie de flori și modul în care le polenizează.
Cercetătorii au antrenat albinele să recunoască dacă o anumită culoare semnala ceva pozitiv sau negativ. Acestea au învățat că anumite culori erau asociate cu o locație unde primeau o recompensă dulce, în timp ce alte culori indicau locații cu recompense mult mai mici. După ce albinele au învățat aceste asocieri, două grupuri au fost supuse unui atac de prădători simulat, iar un al treilea grup nu a fost expus niciunui stres extern.
Albinele care au trecut prin atacul simulat au fost mult mai puțin predispuse să interpreteze culorile ambigue ca indicând recompense mari și au vizitat locații cu recompense mici mai des decât cele din grupul de control.
„Studiul nostru arată că albinele devin mai pesimiste când sunt stresate, comportamentul lor sugerând că nu se așteaptă să primească recompense”, a explicat dr. Vivek Nityananda, de la Universitatea Newcastle.
Oamenii de știință consideră că aceste descoperiri sunt importante, deoarece stresul poate afecta modul în care albinele se apropie de flori și le polenizează, precum și capacitatea lor de a accesa recompense de înaltă calitate.
Cercetătorii spun însă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege exact ce implicații are acest comportament asupra polenizării florilor și plantelor.