ALARMĂ: Doar 45 de zile în care Ministerul Energiei poate ajuta CE Oltenia

"Mai sunt doar 45 de zile până când Ministerul Energiei ar mai putea putea ajuta CE Oltenia folosind fondurile din certificatele de carbon în scopul modernizării sectorului energetic", este semnalul de alarmă tras miercuri la Târgu Jiu de Alianța 2020 USR PLUS. Sprijinul ar putea fi posibil prin mecanismul articolului 10c din Directiva UE 2018/410!

Uniunea Europeană pune la dispoziție o gamă variată de mecanisme și linii de finanțare pentru sectorul energetic de care ar putea beneficia și Complexul Energetic Oltenia. Conform Directivei UE 2018/410, Ministerul Energiei ar fi trebuit să anunțe dacă vrea să se folosească de alocarea opțională cu titlu gratuit a certificatelor de carbon, pentru modernizări în sectorul energetic. În acest sens, până pe 30 iunie, Ministerul trebuie să publice un cadru național detaliat și să transmită Comisiei Europene o listă de proiecte eligibile pentru investiții în capacitățile de producție existente.

Aceste criterii trebuie să fie rezultatul unei analize cost-beneficiu, să fie transparente iar investițiile trebuie să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin înlocuirea componentelor uzate.

Deputatul USR Cristina Prună a transmis o interpelare reprezentanților Ministerului Energiei pentru a afla care este stadiul acestui proiect.

„Ar trebui să ne luptăm pentru orice eurocent disponibil prin astfel de fonduri create de Comisia Europeană. Nu trebuie să lăsăm ca astfel de oportunități să treacă pe lângă noi și să ne uităm cu jind la vecinii noștri, care își îmbunătățesc sectorul energetic, în timp ce noi stăm pe loc. Uniunea Europeană nu e dușmanul nostru, noi trebuie să fim în stare să direcționăm banii din certificatele de carbon ca să nu îngropăm industrii de care depind zeci de mii de familii. Banii care se strâng din aceste certificate trebuie să fie folosiți pentru retehnologizări care să reducă emisiile poluante, pentru prelungirea duratei de viață a sectoarelor care consolidează securitatea energetică a României, pentru eficiență energetică și pentru comunitățile care sunt afectate de tranziția energetică”, a spus deputatul Cristina Prună, miercuri, la Târgu Jiu.

“Haideţi să nu le mai dăm credit celor care, în loc să facă ceva pentru noi în aceste vremuri grele de tranziţie energetică, fac bani profitând de munca grea a minerilor și vând iluzii deșarte despre viitor. Lumea energiei se schimbă, iar noi trebuie să venim cu alternative pentru ca CE Oltenia şi judeţul Gorj să devină o poveste de succes a acestor vremuri de tranziţie energetică. Pentru că se poate, pentru că există soluţii!” a spus reprezentantul PLUS Gorj, Florin Șarapatin.

“Politicul din CEO își scuză neputința prin birurile reprezentate de plata certificatelor de carbon, de parcă ar fi trăit, până acum, pe altă lume. Este un mesaj fals, atât timp cât CEO are posibilitatea legală de a primi înapoi mai mult decât a plătit. Nu mai este foarte mult timp la dispoziție și vrem să vedem că Ministerul Energiei și CEO nu vor lăsa această oportunitate să treacă pe lângă noi”, a adăugat Radu Miruță, președintele USR Gorj.

Pe de altă parte, PSD și ALDE una spun în România și alta fac la Bruxelles! Europarlamentarii lor au votat în Parlamentul European, în martie 2018, un amendament adus Guvernanței Uniunii Energetice care preciza că statele membre vor elimina subvențiile directe și indirecte acordate pentru combustibilii fosili până în 2020. Amendamentul cu numărul 193 a trecut cu 327 de voturi pentru la 308 voturi contra, iar cei 10 europarlamentari români de la PSD și ALDE au făcut diferența.

Vizualizări: 3,957

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: