Afacerişti gorjeni, judecaţi pentru tunuri în energie cu un senator PSD

Procurorii anticorupție reușesc de abia acum să scoată la iveală afacerile ilegale derulate cu un deceniu în urmă de omul de afaceri gorjean Dan Radu Floarea și de asociatul acestuia Ion Dumitru Măruță, nașul său fiind nimeni altul decât fostul consilier prezidențial și senator PSD  Cătălin Voicu, aflat în spatele gratiilor pentru alt dosar penal. După gratii este, tot în alt dosar, și Petru Andronache, fostul șef comercial al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice (SISE) Moldova, în actuala cauză penală fiind trimis în judecată și fostul director general al Electrica SA, Nicolae Coroiu. Toți cei cinci au fost trimiși în judecată pentru un prejudiciu de aproape 1,4 milioane euro.

Faptele cercetate de procurorii DNA s-au produs în perioada anilor 2004-2005, perioadă în care Cătălin Voicu a fost, mai întâi, consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, iar mai apoi a devenit senator de Bacău, având influență directă la șefii din Electrica. El a vorbit cu aceștia despre posibilitatea achiziționării unor echipamente de protecție a muncii de la firma finului său, Tech Safety, directorii de la Electrica enumerați mai sus executând ordinele cu vârf și îndesat, chiar dacă nu aveau nevoie de cizmele și salopetele vândute de Floarea la prețuri uriașe. Aceștia nu au organizat nicio procedură de achiziție publică, desemnând furnizorul prin încredințare directă, fără o preselecție prealabilă, și nici nu au negociat prețul, „finul” Floarea stabilind singur cu cât își vindea marfa.

„Produsele au fost livrate de SC Tech Safety SA în aceeaşi perioadă, încheindu-se 77 de contracte și emiţându-se facturile care au achitate, în mod nelegal, în regim de urgenţă. În acelaşi sens, directorul general Coroiu Nicolae a semnat 48 de ordine de plată către furnizorul SC Tech Safety SA, cauzând un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) în valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Această sumă reprezintă diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de furnizorul Tech Safety SA în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA). În acelaşi sens, inculpatul Andronache Petru a vizat pentru conformitate 158 de facturi, deşi acestea nu corespundeau în totalitate cu produsele contractate. Totodată, directorul comercial Andronache Petru a efectuat şi plăţi, prin semnarea a cinci ordine de plată, înlesnind astfel realizarea scopului urmărit de superiorii săi, respectiv efectuarea de plăţi în sume importante către SC Tech Safety SA”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Pilele lui Voicu

Anchetatorii susțin că afacerile ilegale de aproape 15 milioane de lei, fără TVA, au fost înlesnite de Cătălin Voicu, cel căruia într-o interceptare telefonică Dan Floarea i se adresa cu apelativul „nașule”. Atunci acesta îi cerea 200.000 de euro pentru a se putea implica în afacerea campusului școlar de la Peștișani, cea care i-a adus un alt dosar penal. În ancheta DNA, procurorii spun că fostul senator și consilier prezidențial a făcut toate demersurile pentru ca Tech Safety să aibă cale liberă în afacerile cu Electrica.

„În intervenţiile sale directe la directorul general al Electrica SA - Coroiu Nicolae şi la directorul economic al Electrica Serv SA, inculpatul Voicu Cătălin le-a solicitat acestora să acorde contracte firmei SC Tech Safety SA pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare (Electrica, Electrica Serv, SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar şi la preţuri supraevaluate de la acelaşi furnizor. Aceste intervenţii au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma SC Tech Safety SA. Prin aceste intervenţii, Voicu Cătălin a înlesnit infracţiunea de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA, SISE Moldova, facilitând producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro”, spune DNA.

Floarea + PSD = LOVE(le). Multe lovele!

Cifrele făcute publice ieri de DNA ar face invidios pe orice om de afaceri care nu a avut și el posibilitatea să își negocieze singur comisionul cu o unitate de stat care să îi și plătească prioritar facturile. Dan Floarea a fost în situația aceasta, el practicând un adaos comercial greu de imaginat, mărfurile aduse din China, de regulă, fiind revândute aici cu un preț mai mare de aproape 2500 de ori. Așa că cine stă și tremură în piață vânzând castraveți nu are decât să se gândească la ghinionul pe care l-a avut de a nu avea un naș pe care să îl cheme Cătălin Voicu.

„În perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, în calitate de acţionar al SC Tech Safety SA, împreună cu administratorul Măruţă Ion Dumitru şi în înţelegere cu directorul general al ELECTRICA SA - Coroiu Nicolae şi Voicu Cătălin, ştiind că nu s-au organizat proceduri de achiziţie publică, a efectuat livrări de produse către SISE Moldova în cantităţi foarte mari (14.750.685 lei fără TVA), cu preţuri la care s-au practicat adaosuri comerciale până la 2.490,93%, în scopul obţinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta înlesnind cauzarea unui prejudiciului sus menţionat”, menționează DNA.

Pentru cine mai ține minte, la începutul anului firma care s-a ocupat de lichidarea judiciară a Tech Safety, pentru că inevitabil și firma respectivă a intrat în faliment, cu toate milioane de euro câștigate din nimic, a cerut în instanță recuperarea de la PSD a circa 7 miliarde de lei vechi. Suma reprezenta materialele de propagandă electorală aduse de Dan Floarea din China în 2009 pentru Mircea Geoană. Odată cu pierderea alegerilor de către candidatul PSD, nici Tech Safety nu și-a mai văzut banii, acum celor care se simt mândri că sunt români nerămânându-le decât să mai aștepte vreo câțiva ani, poate chiar zece, pentru a vedea cine i-a adus lui Victor Ponta materialele de propagandă electorală și dacă, în cel mai fericit caz, acestea au și fost plătite.

Vizualizări: 256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: