Atanasiu, martor DNA în dosarul „Ciurel, Cristea, Șova”
Ancheta procurorilor anticorupție în dosarul deschis pe numele foștilor directori Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, dar și a fostului ministru al transporturilor, Dan Șova, a continuat ieri cu audierea fostului șef al Autorității de Valorificare a Activelor Statului, Teodor Atanasiu. Liberalul a fost chemat la DNA pentru a spune ce știa despre „afacerea ICM”, o afacere care a lăsat producătorii de energie din Gorj fără mii de miliarde de lei în conturi, dar care i-au adus lui Șova niște venituri pentru priceperea juridică a avocaților săi de a „ajuta” cele două complexe energetice.
Teodor Atanasiu este unul dintre martorii cu greutate audiați de procurorii DNA, fostul șef al AVAS mergând ieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a răspunde la întrebările anchetatorilor. Acesta a menționat că a trebuit să explice care erau procedurile prin care fosta Societate de Închidere Conservare Mine SA trebuia să primească pachete de acțiuni la complexele de la Turceni și Rovinari, în locul acțiunilor firma, tot de stat, încasând sume de bani, afacerea fiind una bine cunoscută la nivelul Gorjului pentru că în perioada în care se derula ținea prima pagină a ziarelor locale.
Fosta ICM a fost înființată în 2005, prin spargerea fostei Companii Naționale a Lignitului Oltenia, ea rămânând să administreze, printre altele, datoriile avute la buget de fosta unitate de stat, în contul acelor datorii urmând să primească pachete de acțiuni la SNLO şi cele trei complexuri energetice. Lucrul acesta s-a întâmplat doar la SNLO şi Complexul Craiova, iar la SNLO acţiunile primite de ICM au fost preluate de Ministerul Economiei. La complexurile Turceni şi Rovinari s-a tras de timp, iar din 2007 nu s-a mai putut face conversia datoriilor în acţiuni, în Uniunea Europeană fiind considerată o formă mascată de ajutor de stat. ICM a intrat ulterior în insolvenţă, recuperarea datoriilor societăţii de la complexurile Turceni şi Rovinari aducând venituri imense lichidatorilor şi asociaţilor de la Casa Şova, unde Victor Ponta era în acea vreme senior partner.
Explicațiile lui Atanasiu
Fostul șef al AVAS a aflat ieri că foștii șefi de la Rovinari și Turceni sunt cercetați de procurori și pentru modul în care au făcut plățile către lichidatorul BNP Consult, asta în condițiile în care legea prevedea ca ICM să primească pachete de acțiuni, nu sume de bani, de la cele două complexe energetice. Atanasiu a menționat că el mai mult a explicat în fața anchetatorilor care erau procedurile prin care se puteau realiza transferurile de acțiuni, procurorii fiind interesați de ce nu s-au făcut demersurile pentru ca pachetele de acțiuni să ajungă la ICM. Complexele, în schimb, au negociat, prin Șova, o eventuală reeșalonare a datoriilor pe care acestea le aveau la ICM, casa de avocatură câștigând circa două milioane de lei din afacerea respectivă, afacere pentru care acum toți cei implicați trebuie să dea cu subsemnatul în fața anchetatorilor.
„Eu le-am spus ceea ce am fost întrebat, respectiv cum se luau deciziile, care era mecanismul de acordare a mandatelor celor din AGA şi consiliile de administraţie şi care erau procedurile. Tot ce pot să vă spun, din punctul meu de vedere, este încă un caz elocvent de cum statul se complică să-şi mute banii dintr-o parte în alta. Concret, o societate cu capital integral de stat, respectiv Societatea Naţională de Închidere de Mine, voia să devină acţionară la alte două companii la care statul era tot acţionar. În final, ce am înţeles eu, este că administratorul judiciar de la societatea de închidere de mine a luat banii de la complexele energetice pentru că nu s-a făcut transferul de acţiuni în cuantumul datoriilor care s-au făcut în momentul divizării SNL Oltenia", a spus Atanasiu.
Complexul Energetic Turceni
În doar o săptămână cât a trecut de la semnarea contractului de către Şova şi sentinţă, casa de avocatură de câştigat de la CE Turceni 1.043.713 RON comision de succes, plus orele plătite separat avocaţilor.
11 decembrie 2007 – ICM, prin lichidator BNP Consult, dă în judecată CE Turceni, cauza fiind pretenţii în sumă de 69.520.555 RON.
23 ianuarie 2008 – primul termen, amânat la cererea CET
13 februarie 2008 – instanţa amână pronunţarea pentru data de 20 februarie.
13 februarie 2008 – CE Turceni încheie contractul cu Casa Şova pentru reprezentare în cauza ICM
18 februarie 2008 – CE Turceni şi ICM, prin reprezentanţii Şova şi BNP, încheie o tranzacţie prin care convin reeşalonarea datoriei pe cinci ani.
20 februarie 2008 - sentinţa, instanţa ia act de înţelegerea părţilor.
Complexul Energetic Rovinari
Doar 11 zile de la încheierea contractului de reprezentare cu Şova şi până la sentinţa judecătorească i-au adus casei de avocatură venituri de 1.071.336 RON, comision de succes, plus orele plătite separat avocaţilor.
11 decembrie 2007 – ICM, prin lichidator BNP Consult, dă în judecată CE Rovinari, cauza fiind pretenţii în sumă de 82.139.822 RON.
28 ianuarie şi 11 februarie 2008 – primele termene, amânate la cererea CER
14 februarie 2008 – CE Rovinari încheie contractul cu Casa Şova pentru reprezentare în cauza ICM
19 februarie 2008 – CE Rovinari şi ICM, prin reprezentanţii Şova şi BNP, încheie o tranzacţie prin care convin reeşalonarea datoriei pe cinci ani.
25 februarie 2008 – sentinţa, instanţa ia act de înţelegerea părţilor.