Anchetă DNA! Şova promite amnistie pentru a lua şefia PSD
Un nou dosar greu al DNA aduce în faţa opiniei publice putregaiul de la vârful PSD. Procurorii au interceptat o discuţie în care Viorel Hrebenciuc îi promitea lui Dan Şova sprijin pentru a câştiga şefia PSD, după alegerile prezidenţiale. A cerut în schimb iniţierea unei legi a amnistiei şi graţierii, care să îl scape pe Miron Mitrea de pedeapsa de doi ani cu executare primită deja la prima instanţă. Mai mult, Hrebenciuc şi-a negociat propria libertate, cerându-i lui Şova să facă demersuri pentru a abroga un articol din legea care sancţionează corupţia, în sensul ca folosirea calităţii politice pentru a obţine avantaje să nu mai fie infracţiune. Şova i-a promis că va interveni la ministrul Justiţiei pentru a rezolva problema.
Dan Șova și Viorel Hrebenciuc au fost ieri „vedetele” din anchetele derulate de DNA, alături de fostul șef al Serviciului de Pază și Protecție, Dumitru Iliescu. Anchetatorii spun că vinerea trecută, după ce Hrebenciuc a aflat că este anchetat în dosarul retrocedărilor ilegale a zeci de mii de hectare de pădure, în care este urmărit penal și Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, acesta a discutat cu Șova despre cum ar putea fi modificat articolul din legea în baza căruia era el anchetat. Articolul respectiv, cu numărul 13, este cel care l-a băgat deja după gratii pe Adrian Năstase și i-a adus o condamnare lui Miron Mitrea la instanța de fond. „Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o. În același context, suspectul Dan Șova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000”, a precizat DNA.
Şova: Am discutat cu premierul treaba asta
Presa a publicat ieri şi primele interceptări ale discuţiei de vineri.
HREBENCIUC VIOREL: Si mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef - nu şef...
ŞOVA DAN: De partid.
HREBENCIUC VIOREL: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
ŞOVA DAN: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul"
……..
HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliţi.
ŞOVA DAN: Toţi!
HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...
ŞOVA DAN: Nu, codul integrităţii...
HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: 'Domne, dar vedeţi că e aşa?' Şi zice: 'Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea'. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu (senatorul Ilie Sârbu - n.r.) şi la mine, e trecută asta.
ŞOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - 'Voi sunteţi nebuni?' Şi mi-au spus: 'Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.
HREBENCIUC VIOREL: Exact.
ŞOVA DAN: Modificaţi legea.
HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcuta o chestiune foarte clară.
ŞOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
HREBENCIUC VIOREL: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
ŞOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor (premierul Victor Ponta- n.r.) treaba asta"
Negocieri şi pentru amnistie
Alte interceptări arată cum Şova a promis că intervine pentru legea amnistiei, dacă este ajutat să ajungă preşedinte PSD. Hrebenciuc i-a spus „mă focusez pe tine” şi i-a explicat cum să obţină sprijinul unor baroni. „Important este să nu fie Liviu (n.r. – Dragnea)”, „nu poţi lucra cu Vanghelie”, „lui Oprişan hrăneşte-i orgoliul, asta e cheia succesului”, au fost câteva din sfaturile lui Hrebenciuc.
HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...
ŞOVA DAN: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
ŞOVA DAN: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar..."
Ponta face ironii
La ieșirea de la audierile de la DNA, atât Șova, cât și Hrebenciuc au evitat să vorbească prea mult despre noul dosar deschis pe numele lor. Ponta pare convins că şi numele său o să apară prin interceptări. ”Eu sunt în interceptări de când sunt preşedinte la PSD, din 2010”, a declarat ieri Ponta. Premierul a menționat că nu cunoaşte amănunte despre dosarul în care sunt implicaţi Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, el arătând că, dacă trebuia să fie arestaţi toţi cei care vorbesc despre şefia PSD, atunci şi el ar fi trebuit arestat în 2010, când a fost ales în fruntea partidului. ”Nu cunosc aceste lucruri, nu comentez nimic care ţine de dosare penale”, a spus Ponta, întrebat dacă cunoaște amănunte despre promisiunile ce i s-au făcut lui Șova de a prelua șefia PSD după alegerile prezidențiale.