Afaceri cu procentul de 2% în Spitalul din Motru
Angajaţii Spitalului din Motru, dar şi minerii au cotizat la bunăstarea unei asociaţii nonprofit înfiinţată de fostul director Sergiu Săbiescu. Aceştia credeau că sprijineau achiziţionarea de aparatură. Acesta a încasat de la angajaţi procentul de 2% pentru o asociaţie. Organizaţia nonguvernamentală „Sănătate pentru viaţă” a cumpărat orice, numai aparatură „pentru viaţă“ nu. Despre această situaţie Sergiu Săbiescu nu vrea să comenteze şi este în concediu pentru un an de zile.
Sergiu Săbiescu a înfiinţat în perioada 2006-2007 o organizaţie nonguvernamentală numită „Sănătate pentru viaţă”, pe care a şi prezidat-o, deşi această funcţie este incompatibilă cu postul de manager pe care îl ocupa la Spitalul Orăşenesc Motru. Scopul acestui ONG era a cela de a strânge fonduri în vederea achiziţionării de aparatură medicală pentru unitatea spitalicească din Motru, însă de atunci şi până în prezent nu s-a cumpărat nimic. Din anul 2008, toţi cei 250 de angajaţii Spitalului din Motru, dar şi de la mina Lupoaia şi cariera Roşiuţa au dat cei 2% din impozit către acest ONG, fără a şti cine îl conduce, în speranţa că unitatea spitalicească va beneficia de aparatură nouă şi modernă. Sergiu Săbiescu a fost schimbat din funcţia de manager pe data de 16 decembrie a anului 2009, iar noua directoare a aflat curând de acest ONG. „Nimeni nu ştia de acest ONG. Adică noi semnam adeziunile acelea de doi ani pentru a merge cei 2% pentru achiziţionarea de aparatură medicală la fel ca o parte a angajaţilor Minei Lupoaia şi a Carierei Roşiuţa. Am descoperit acest lucru la începutul acestui an. Domnul Săbiescu nu ne-a pus la dispoziţie nici un act şi nici nu ne-a spus ce s-a făcut cu acei bani“, a declarat Elena Catană, directoarea Spitalului Orăşenesc din Motru.
În concediu pentru un an
Actuala conducere a Spitalului a dorit înfiinţarea unui nou ONG pentru colectarea acestor fonduri însă până la urmă s-a decis să continue cu aceeaşi organizaţie nonguvernamentală, dar cu o nouă conducere. Surprizele au continuat să apară. „În luna februarie, mai exact pe data de 9 a avut loc adunarea membrilor pentru a se mai înscrie alţi membri activi. La jumătatea lunii martie din câte ştiu eu, domnul Sergiu Săbiescu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte. Atunci noi am decis să se constituie un nou comitet director. Când am mers la tribunal pentru a legaliza noua conducere, că asta e procedura, am aflat că nu se poate acest lucru pentru că ONG-ul a fost desfiinţat. Din ce ştiu eu se pare că procesul verbal de desfiinţare s-a făcut cu o săptămână înainte ca preşedintele să-şi dea demisia. Acum sunt pe rol două dosare, unul pentru desfiinţarea ONG-ului şi altul pentru legalizarea noi conduceri. Luni am avut a treia înfăţişare, iar următoarea este pe data de 20 august. Nu înţeleg nimic, cert este faptul că cele două funcţii de preşedinte al ONG-ului şi manager al spitalului sunt incompatibile”, a declarat Elena Catană.
După ce a fost demis de către Ministerul Sănătăţii din funcţia de manager al unităţii spitaliceşti, Sergiu Săbiescu a rămas medic în cadrul Spitalului Orăşenesc Motru, iar în luna mai a acestui an şi-a făcut cerere de concediu fără plată pe o perioadă de 12 luni. Contactat telefonic, Sergiu Săbiescu nu a vrut să comenteze absolut nimic legat de această situaţie. „Nu sunt îndreptăţit să vorbesc despre asta”, au fost cuvintele fostului preşedinte al organizaţiei.
„Nimeni nu ştia de acest ONG. Adică noi semnam adeziunile acelea de doi ani pentru a merge cei 2% pentru achiziţionarea de aparatură medicală la fel ca o parte a angajaţilor Minei Lupoaia şi a Carierei Roşiuţa“
Elena Catană, director Spitalul Motru
„Nu sunt îndreptăţit să vorbesc despre asta”
Sergiu Săbiescu, fostul director al Spitalului Motru