Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Trăsnet căzut pe biserica din Budieni

Pompierii militari au fost chemaţi duminică seara să intervină la un incendiu izbucnit la o biserică din Budieni, turla lăcaşului de cult luând foc după ce construcţia a fost lovită în plin de un fulger. Fostul primar Valeriu Trufelea este vecin cu Casa Domnului şi spune că dacă fulgerul nu ar fi nimerit biserica, toată nenorocirea ar fi căzut pe capul lui, locuinţa sa fiind acoperită numai cu tablă.

Trei echipaje de pompieri au făcut deplasarea la incendiul din satul Budieni, printre maşinile aduse la faţa locului fiind nu doar autospeciale, ci şi una cu o scară pentru lucrul la înălţime. Doar aşa au putut aceştia să ajungă în scurt timp în vârful bisericii, care era oricum învăluit în fumul generat de incendiu. Focul a fost observat de către unul dintre localnici, fost primar al comunei, care stă în vecinătatea lăcaşului de cult şi care a auzit bubuitura ce a cutremurat Casa Domnului. „Eu eram prim podul casei că am acoperişul din tablă, dar îmi plouă şi mie în dormitor şi m-am urcat să văd cum îl repar. Am auzit un trăsnet, dar nu m-am speriat că sunt învăţat cu ele. Imediat a strigat apoi cineva că arde biserica şi când am ieşit afară am dat telefon la 112. Ardea sus de tot, dacă ar fi avut un paratrăsnet nu se întâmpla aşa ceva”, spune fostul edil.

Lipsa paratrăsnetului este ştiută şi de către preotul lăcaşului de cult, care spune că de ani de zile se chinuieşte să strângă fonduri pentru a renova întreaga clădire. Criza i-a afectat însă pe potenţialii donatori şi, astfel problemele bisericii rămân nerezolvate, deşi, la nivel central tocmai se construieşte o mega-catedrală. „Cerem bani pe la toată lumea şi nu am primit nici un leu. De trei ani de zile nu am primit nimic. Am cerut pe unde am putut, pe la toată lumea, şi peste tot ni se spune că nu sunt bani. De unde să punem noi paratrăsnet-”, întreabă retoric preotul Mircea Mogoşanu. Chiar şi pompierii ajunşi la faţa locului cred că incendiul ar fi putut fi evitat dacă biserica avea paratrăsnetul despre care acum vorbeşte toată lumea. „Când am ajuns noi la faţa locului, după ce am fost solicitaţi prin apelul de urgenţă 112, focul se manifesta la turla bisericii pe o suprafaţă de până la 15 mp. Intervenţia noastră a fost una dificilă deoarece s-a lucrat la înălţime, iar în privinţa cauzelor incendiului, acestea sunt clare, fiind vorba de un trăsnet. Biserica ar fi trebuit să aibă paratrăsnet ca orice construcţie înaltă, dar, după cum se vede, nu are şi s-a întâmplat ce sa întâmplat”, spune sg maj. Stelian Bălaşa.

                  

Localnicii vor să refacă biserica

Conştienţi că în plină criză economică, adâncită şi de inundaţiile din Moldova, sătenii din Budieni spun că nu au decât să pună mână de la mână pentru a-şi repara biserica. Oamenii nu sunt unii cu dare de mână, deşi în zonă locuiesc şi romi cu case destul de mari şi de bine aranjate, localnicilor rămânându-le speranţa că, în cel din urmă vor răzbi şi vor reface Casa Domnului până la venirea iernii. „Aici e vorba doar de putere dumnezeiască şi nu putem da vina pe unul sau pe altul pentru că nu e cazul. Eu sunt om bătrân şi am văzut multe în viaţă. Am convingerea că vom remedia ce s-a stricat acum, chiar dacă ţara este afectată de inundaţii şi pe noi nu prea mai are cine să ne ajute. Noi, cei din Scoarţa o vom reface, am eu convingerea asta”, spunea Constantin Fota, unul dintre săteni. Primarul Aurelian Cotârlău a venit şi el la faţa locului, concluzia sa fiind aceea că „la câte rele sunt prin ţara asta, cel de la noi cred că este cel mai mic ce se putea întâmpla”. Pagubele evaluate de pompieri au fost estimate la 20.000 de lei, turla bisericii trebuind reconstruită în totalitate.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: