Adrian Gorun, interzis trei ani în funcţii publice

Agenţia Naţională de Integritate a constatat ieri ca fiind definitivă incompatibilitatea în privinţa lui Adrian Gorun, rectorul Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu. ANI a anunțat încă din martie că Gorun a fost incompatibil pe perioada în care a fost şi rector, şi secretar general în Ministerul Educaţiei. Pentru că Gorun nu a făcut contestaţie, decizia a rămas definitivă, anunţă ANI. Premierul Boc a fost informat ieri cu privire la această situaţie, iar Gorun riscă să i se interzică timp de trei ani ocuparea unui post de funcţionar public.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Gorun nu avea dreptul să fie în acelaşi timp rector al UCB şi secretar general al Ministerului Educaţiei. Gorun spune că era suspendat din funcţia de rector şi va da ANI în judecată pentru acest nou abuz la adresa lui. În paralel, Gorun cere ANI să constate acelaşi tip de incompatibilitate şi la ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, aceasta fiind concomitent ministru, parlamentat şi rector suspendat.

Constatarea ANI este tardivă

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat, în luna martie a acestui an, că Adrian Gorun, rectorul Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu a fost în stare de incompatibilitate întrucât a deţinut atât funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cât şi funcţia de rector al Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu.

Ieri, ANI a primit o adresă de la Curtea de Apel Craiova prin care i se comunică faptul că actul prin care a fost decisă incompatibilitatea a rămas definitiv, nefiind contestat în termen de Gorun. În consecință, ANI a înaintat documentul mai departe, către premierul Emil Boc, pentru ca acesta să ia măsurile care se impun. Potrivit ANI, Gorun ar trebui eliberat din funcția cu care este incompatibil. Numai că Gorun nu mai este de câteva luni secretar general în minister, astfel că nu mai poate fi demis. Adrian Gorun este suspendat din funcţia de secretar general din data de 30 aprilie 2009.

Constatarea este oricum una retroactivă, deci tardivă, Gorun spunând că aceasta nu are un suport real, motiv pentru care îşi va căuta dreptatea în instanţă.

Ministrul Educaţiei este în aceeaşi situaţie

Adrian Gorun spune că deciziile luate de ANI în privinţa lui sunt "prostii debitate de nişte persoane care sunt sub orice critică din punct de vedere profesional". Rectorul UCB atrage atenţia asupra faptului că şi ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, este în aceeaşi situaţie, fiind concomitent ministru, parlamentar şi rector suspendat. "Dacă ei descoperă acum că eu am fost incompatibil, deşi ştie toată lumea că m-am autosuspendat din postul de rector, întreb şi eu, Ecaterina Andronescu era în aceeaşi perioadă şi parlamentar şi rector, la ea cum era? Ea e şi acum rector suspendat din funcţie, şi ministru al educaţiei, şi parlamentar. Aştept şi eu ca ANI să se autosesizeze cu această ocazie şi să constate nu retroactiv, ci în timp real, o incompatibilitate".

În ceea ce-l priveşte, Adrian Gorun susţine că deciziile ANI sunt "vecine cu prostia absolută" şi că nu-i rămâne decât să meargă la instanţă. " Dacă pentru ei funcţia de rector nu e funcţie didactică înseamnă că nu au trecut prin facultate. Nu pot decât să spun că aberaţiile lor pot fi trecute uşor într-o colecţie gen Cascadorii Râsului pentru că am impresia că în capul lor nu e nimic din punct de vedere ştiinţific. Dar, revin, aştept să aud că vor cere suspendarea Ecaterinei Andronescu pentru că şi ea e în aceeaşi postură ca şi mine", spune Adrian Gorun.

PRECEDENT

ANI a mai constatat cu câteva luni în urmă o incompatibilitate în cazul lui Adrian Gorun. Atunci Agenţia de Integritate a considerat că Gorun a încălcat legea prin faptul că a candidat la alegerile parlamentare din partea PDL, deţi ocupa funcţia de director al Comisiei Naţionale de Prognoză. Gorun a contestat atunci decizia ANI pe care a considerat-o abuzivă. Gorun nu a lucrat nici măcar o secundă la Comisia Naţională de Prognoză, unde a fost numit de fostul premier Tăriceanu. Gorun nu a fost de acord cu măsura lui Tăriceanu a a-l muta din Ministerul Educației la Prognoză, astfel că a depus contestaţie. Astfel, ANI l-a găsit incompatibil cu o funcție pe care nu a ocupat-o niciodată. În acest caz, Gorun a dat ANI în judecată, având primul termen pe 2 octombrie.

PEDEAPSĂ

"Persoana eliberată sau destituită din funcţie este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică dintre cele prevăzute la art. 39, cu excepţia celor elective, pe o perioadă de până la 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcţia sau demnitatea publică respectivă. Incompatibilităţile privind demnităţile publice şi funcţiile publice sunt cele reglementate de Constituţie, de legea aplicabilă autorităţii sau instituţiei publice în care persoanele ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică îşi desfăşoară activitatea, precum şi de dispoziţiile Legii nr. 161/2003, cu modificările şi completările ulterioare“. (Comunicat ANI)

Vizualizări: 1,360

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: