Adolescent din Motru, omorât de avalanşă la Straja
Ştia să schieze, era super-priceput la cei nici 17 ani ai săi, cunoştea muntele foarte bine şi, cu toate acestea, nu a reuşit să suvieţuiască celei mai mari provocări de care a avut parte în viaţa sa. Un adolescent din Motru a fost ucis de o avalanşă produsă în zona staţiunii Straja, avalanşă care, culmea, a ucis şi un bărbat din Timişoara, care, la rândul lui, era un iubitor al muntelui.
Alexandru Predescu urcase în wee-end-ul trecut la Straja pentru a se bucura de o ultimă zăpadă din această iarnă. Nu avea de unde să ştie că duminică avea să se bucure de acest lucru pentru ultima dată în viaţă. A venit în staţiunea din Valea Jiului împreună cu familia şi cu nişte amici. Părinţii erau extrem de încântaţi că singurul lor copil a devenit un schior foarte bun şi nu îşi făceau probleme atunci când acesta pleca de pe pârtie şi mergea în diferite locuri pentru a-şi exersa talentul. Duminică la prânz părinţii au mers la biserica din staţiune pentru a aprinde o lumânare şi pentru a se ruga, după care intenţionau să se distreze ca de 8 Martie, după care să vină acasă, la Motru. Mama lui Alexandru a încercat să îşi sune fiul imediat după ce a ieşit de la biserică, însă acesta nu i-a răspuns şi nu a dat importanţă, femeia revenind mai târziu cu un nou apel şi, apoi, cu multe altele, care au fost date în zadar. „L-am sunat, dar nu mi-a răspuns, ceea ce ştiu că el nu obişnuia. Pe la ora 14.00 am început să ne îngrijorăm pentru că nu venise nici la masa de prânz. Atunci am realizat că s-a întâmplat ceva, că exista un motiv pentru care el nu răspundea şi am sunat mai des. Nu a răspuns deşi atunci când a plecat ştiu că şi-a luat căştile tocmai pentru ca să audă aparatul când este sunat şi să îmi răspundă. Deci avea căştile pe sub casca de protecţie şi pe sub cosumul de ski, aşa că mă aşteptam să răspundă, la fel cum făcea altă dată. L-au sunat şi alţi prieteni şi în zadar, iar la un moment dat telefonul nu a mai sunat, ca şi cum s-ar fi întâmplat ceva. Atunci ne-am speriat şi am alertat salvamontişii şi jandarmii din staţiune”, ne spunea ieri Gabriela Predescu.
Un schior foarte bun la 17 ani
Ca o ironie a sorţii, femeia a sunat la firma de telefonie mobilă pentru a solicita locul în care se află aparatul telefonic, însă compania i-a respins cererea. Mama lui Alexandru a primit drept răspuns faptul că nu sunt îndeplinite „procedurile”, proceduri care au fost îndeplinite în vreo câteva ore, după sesizarea organelor de anchetă. Era însă prea târziu. Aparatul mobil nu mai avea probabil baterie, fiind „secat” de câte apeluri ratate înregistrase. În Straja nimeni nu avea nicio veste despre Alexandru. Adolescentul din Motru era ştiu de toţi cei care vin frecvent în staţiune şi sunt pasionaţi de schi. Dispariţia lui i-a alertat inclusiv pe schiorii din zonă şi pe cabanierii care îl cunoşteau. Imediat s-au mobilizat cu toţii şi, alături de salvamontiştii din Lupeni şi jandarmii montani din Straja, au pornit în căutarea adolescentului. „Este păcat de el, un băiat aşa tânăr să fi păţit ceva pe munte. Ştiu că schia foarte bine şi mergem să îl căutăm pentru că poate mai sunt şanse pentru salvarea lui. El ştia muntele şi avem speranţa că îl vom găsi în viaţă”, spunea unul dintre voluntarii plecaţi pe munte.
Căutări greoaie prin nămeţi de doi metri
Ceea ce părea o misiune uşoară la început s-a dovedit a fi un lucru extrem de greoi pentru că Alexandru era acul din carul cu fân. În plus, căutările au început duminică spre seară, când deja se întuneca, iar sus pe munte era furtună, aşa cum a fost, de altfel, şi ieri. Salvamontiştii din Gorj s-au mobilizat şi ei în ture non-stop pentru a da de urma băiatului, căutările acestora concentrându-se pe partea de munte de pe raza judeţului nostru. La un moment dat, pe Valea Şuşiţei, echipele din Gorj şi Valea Jiului s-au şi întâlnit, eforturile lor fiind zadarnice până ieri dimineaţă.
„Norocul” părea să le surâdă ieri echipelor de salvamontişti şi jandarmi când, în zare, prin zăpada de un metru şi jumătate, au fost zărite rămăşiţele unui cadavru uman. Cele mai negre gânduri se amestecau atunci cu faptul că măcar aşa misiunea de căutare dăduse roade, chiar dacă nu cele scontate. Salvamontiştii s-au apropiat de zona respectivă şi au descoperit trupul neînsufleţit al unui bărbat despre care nu aveau nicio informaţie. Era la kilometri întregi de Straja, trupul nu-i părea afectat prea mult de trecerea în nefiinţă, semn că decesul nu se produsese de foarte mult timp. În plus, frigul ajutase la conservarea cadavrului. Salvamontişii şi jandarmii au marcat locul, au anunţat Poliţia şi şi-au continuat căutările, coborând kilometri întregi pe crestele din Gorj.
Pauza făcută ieri la prânz avea să aducă însă la lumină o veste la care nimeni nu se gândise. Bărbatul care era îngheţat în zăpadă era cazat la o cabană din Straja şi, pentru că era singur, nimeni nu-l dăduse dispărut. Şi totuşi, cabanierul de la localul respectiv întreabă cam cum arăta bărbatul îngheţat şi, din descrierea care îi este făcută, îşi dă seama că îl ştia pe mort. Imediat mai apare un domn care era convins că este Ioan Pop, un bărbat de 55 de ani din Timişoara, lucru care, aseară, a fost şi confirmat oficial. „Iubea muntele, ştia Straja ca pe casa lui, avea echipamentul necesar, este imposibil ca el să fi greşit cu ceva. Numai dacă nu l-o fi prins vreo avalanşă, ceva de genul ăsta, i s-ar fi putut întâmpla ceva rău, pentru că în rest ştia cum să scape de pericole pentru că avea experienţă”, spunea cel care îl cunoştea.
Morţi în avalanşă
Imediat, în Straja echipele de căutare au început să pună cap la cap informaţiile din teren, dar şi pe cele din staţiune pentru că şi aici existau dovezi despre ultimul loc în care fusese Alexandru înainte de dispariţie. Emil Părău, patronul telescaunului de acolo spune că din computerul care monitorizează pârtiile pe care le folosesc schiorii reieşea că Alexandru a fost ultima dată în Straja duminică în jurul orei 11.00, când a ajuns în vârful pârtiei. Această informaţie a făcut posibilă legătura cu timişoreanul găsit mort. „Amândoi iubeau muntele, erau foarte talentaţi şi, cel mai probabil, au profitat de faptul că erau doar ei acolo şi, fiind pasionaţi de sporturile extreme, şi-or fi zis să încerce să coboare coasta de sud a muntelui. Coasta respectivă este însă expusă soarelui şi mai puţin furtunilor şi, cel mai probabil, ei doi au provocat avalanşa care le-a adus sfârşitul”, a concluzionat un salvamontist. Căutările s-au concentrat pe zona în care fusese descoperit timişoreanul de 55 de ani şi, în scurt timp, la trei metri sub zăpadă, a fost găsit trupul neînsufleţit al lui Alexandru.
Adolescentul de 17 ani şi prietenul său din Timişoara au fost coborâţi ieri după-amiază din munte, iar aseară au fost duşi la morga spitalului Lupeni, pentru a li se face necropsia. Băiatul urma să ajungă în această dimineaţă la Motru, un oraş care ziua de azi este oricum tristă pentru că vor fi înmormântate cele două femei omorâte în accidentul de la sfârşitul săptămânii trecute din Bulgaria. Culmea este că mama lui Alexandru le cunoştea pe cele două femei şi chiar se întreba ce nenorocire se abătuse asupra familiilor acestora pentru a avea parte de o aşa nenorocire. Acum prietenii familiei Predescu se întreabă şi ei ce nenorocire s-a putut abate asupra celor doi soţi pentru a trece printr-un asemenea necaz, însă, desigur, de acum încolo orice răspuns li s-ar da nimic nu le mai poate aduce fiul la viaţă.