Administrator desemnat de judecător pentru UATAA Motru

Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru va intra în insolvenţă. Asta au decis la sfârşitul lunii septembrie magistraţii Curţii de Apel Craiova care au admis apelul formulat de CE Oltenia la soluţia dată de Tribunalul Gorj. 15 milioane de lei are de plată uzina faţă de complex, din care o treime reprezintă doar penalităţile calculate din 2012. De aici înainte unitatea va fi condusă de un administrator desemnat de judecătorul sindic. "Partea bună este că nu vom mai plăti penalităţi", a spus directorul Eugen Corcoaţă, care nu ştie deocamdată dacă îşi va continua activitatea în cadrul uzinei.

Furnizorul de agent termic pentru populaţia din Motru a pierdut procesul prin care urmărea să blocheze declanşarea procedurii de intrare în insolvenţă, cerută în instanţă de CE Oltenia, la recomandarea Curţii de Conturi. Cauza s-a judecat mai întâi la Tribunalul Gorj, unde conducerea UATAA Motru a câştigat procesul, însă CE Oltenia a făcut recurs. Magistraţii Curţii de Apel din Craiova, prin soluţia dată în 30 septembrie, au admis cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă formulată de creditoare. Decizia este una irevocabilă şi nu mai poate fi atacată pe alte căi.

Conducerea uzinei spune că vede partea plină a paharului. "E hotărârea Curţii de Apel Craiova, e o instanţă superioară. Încă nu a venit hotărârea instanţei. Sunt şi avantaje, în sensul că din momentul de faţă nu se mai calculează penalităţi. Ar fi de punctat un lucru, anul trecut penalităţile pe combustibil pe cărbune şi pe Finanţe au fost de 3 milioane de lei, iar consumul de cărbune este de 4 milioane pe un an. Practic, dacă nu plăteşti atâtea penalităţi, poţi să cumperi combustibil să-ţi faci treaba. Datoriile respective vin din urmă. Anterior anului 2011 a fost achiziţionată păcură care nu a fost plătită, a generat penalităţi. Am plătit-o cu eforturi mari. O altă cheltuială suplimentară care ne-a dat peste cap socotelile au fost popririle pe TVA impuse în aprilie 2014 de Finanţe, pe turbogeneratorul în sumă de 3,7 milioane lei, din care a fost achitată până acum suma de 2.8 milioane", a declarat Eugen Corcoaţă, directorul UATAA Motru.       

21 de milioane, restanţe de la populaţie

Societatea va fi condusă de un administrator numit de instanţa de judecată. Directorul Eugen Corcoaţă spune că nu ştie încă dacă va mai presta activitate în unitate şi că acest lucru se va lămuri de către noul administrator. Corcoaţă a precizat că unitatea are în prezent de recuperat de la populaţie bani grei. "Hotărârea spune că va veni un administrator judiciar desemnat de către un judecător sindic. Am urmărit şi noi celelalte CET-uri, Craiova şi Severin, care sunt şi ele în insolvenţă şi se vor face demersuri astfel încât să fie recuperate, dacă se poate în totalitate, cele 21 de milioane de la populaţie. Deci, avem de plătit 15 milioane, dar avem de încasat 21 de milioane. Perioada de încercare pentru noi va fi de 4 ani. Din ce am înţeles de pe la termo Craiova, s-a acţionat în instanţă în masă. Noul administrator se va îndrepta prin acţiuni în instanţă împotriva tuturor datornicilor, proprietarilor care au datorii la asociaţiile de proprietari. Mă aştept să se întâmple asta", a mai spus directorul Eugen Corcoaţă.

STOCURI

Unitatea funcţionează, în prezent existând stocuri de combustibil pentru pornirea căldurii în perioada sezonului rece. Centrala cea mare va porni cel mai probabil la sfârşitul lunii octombrie pentru a da căldură în locuinţele motrenilor, dar şi pentru producerea de energie electrică, în cogenerare.

Vizualizări: 290

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: