DNA, chemat la CE Oltenia! Tema – contractul lui Ciurel!
Procurorii anticorupţie şi inspectorii Curţii de Conturi sunt chemaţi la Complexul Energetic Oltenia, pentru a verifica modul de întocmire a situaţiilor financiare. Invitaţia este lansată de Dan Ilie Morega, preşedintele Institutului de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice. Acesta spune că doar prin fals, uz de fals şi abuz în serviciu pot fi făcute raportări financiare care să scoată Directoratul companiei cu realizări de 131%, câtă vreme compania energetică este în prag de insolvenţă. Morega spune că profitul la şase luni este unul artificial, pentru că nu au fost cumpărate certificatele de carbon aferente energiei produse, fiind provizionate doar o parte din ele.
Dan Ilie Morega a ţinut ieri o conferinţă de presă, unul dintre subiecte vizând Complexul Energetic Oltenia. Morega crede că Laurenţiu Ciurel a premeditat dezastrul companiei, pentru a cumpăra cineva acţiunile la un preţ foarte mic. „Ciurel mă face să cred că a condus Complexul Energetic, cu premeditare, spre dezastru. În anul 2012, compania avea profit, în loc să o fi listat la bursă la începutul anului 2013, când valoarea acţiunii era destul de mare, o listează acum când Complexul Energetic Oltenia a ajuns aproape în insolvenţă. Faptul că închid grupurile energetice, faptul că a disponibilizat oameni după bunul plac, faptul că a divizat sindicatele, care nu mai reprezintă o forţă, arată foarte clar că ei s-au pregătit să o scoată la bursă la nişte preţuri derizorii. Când acest Complex Energetic va fi vândut unui acţionar la preţuri de nimic, vom vedea că atunci se va instaura foametea cu adevărat în Gorj”, a declarat Morega.
„Conducerea CEO denaturează cifrele”
Morega acuză de fals, uz de fals şi abuz în serviciu pe managerul CEO, Directoratul, cât şi Consiliul de Supraveghere, care acceptă profitul pe şase luni, deşi acesta este unul fictiv. „Mint cu neruşinare când spun că au înregistrat profit de 13 milioane de lei, este un fals, uz de fals, abuz în serviciu al celor din Directorat, al managerului, dar şi al Consiliului de Supraveghere care şi-a însuşit acest lucru. Acest lucru nu îl spune Morega, ci îl spune raportul de activitate pe primele şase luni. Conducerea CEO denaturează la cifrele”, a declarat Morega.
Morega a analizat amănunţit Raportul Consiliului de Supraveghere pe perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015. „La cantitatea energie livrată, de 6 milioane de MW, ei trebuiau pe semestrul I să înregistreze şi cheltuielile aferente cu certificatele de CO2 sau să constituie provizioane. Calculând matematic, 6 milioane de MW înmulţit cu 5,5 euro/MW veneau 33 milioane de euro, înmulţit cu 4,5 lei înseamnă 148 de milioane de lei”, arată Morega. Compania anunţa într-un comunicat că a cumpărat certificate de 90 de milioane, dar şi că a constituit provizioane de 86,5 milioane de lei. Morega este convins că provizioanele au fost constituite cu luna a şaptea, fiind o practică mai veche a managerului. „Ciordel spune într-un comunicat că de fapt au constituit provizioane pe 30 iunie, dar până când minte acest Ciurel? Pe 30 a şasea este ultima zi din semestrul I, nu cumva a înregistrat asta în luna a şaptea şi să presupunem că a înregistrat în luna a şasea, tot rezultă o pierdere enormă pe semestrul I, dar asta este o practică veche a lui „Ciordel” de când este manager general, de a denatura indicatorii economico-financiari şi criteriile de performanţă în semestrul I şi de a veni la sfârşitul anului cu pierderi. Iată de ce cer, prin intermediul presei, Parchetului, DNA, Curţii de Conturi să verifice modul cum s-au raportat indicatorii economico-financiari şi dacă ei oglindesc în mod corect profitul”, a precizat Morega.
Criteriile de performanţă, incorect stabilite
Complexul Energetic Oltenia îşi propusese pe primele şase luni un profit de 3,5 milioane de lei, dar a făcut de peste patru ori mai mult, spune Morega, care avertizează că aceste criterii de performanţă au fost incorect stabilite. „Băieţii au realizat 13 milioane. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ei au realizat de 455% criterii de performanţă. Criteriile de performanţă nu au fost corect stabilite. Nicăieri în lume nu se realizează criterii de performanţă de câteva ori. Vă explic şi de ce au dat aceşti derbedei asemenea criterii de performanţă mici: pentru că ştiau la celelalte criterii de performanţă că nu se vor realiza, iar ei au un regulament propriu al lor de compensare şi atunci compensezi 455% cu nerealizările la investiţii de mediu, la volumul creanţelor nerecuperate ori nicăieri în lume nu se poate compensa nerealizarea unor criterii de performanţă cu realizarea sau depăşirea altui criteriu de performanţă, pentru că sunt fenomene economice diferite. Compensează gradul de depăşire al profitului cu nerealizarea productivităţii muncii sau compensează cu nerealizarea investiţiilor. Vă daţi seama în ce hal de descompunere au ajuns aceşti politruci ce conduc companiile naţionale, care în alte state sunt emblema lor, iar noi sunt jefuite într-un mod barbar”, s-a revoltat Morega.
Reacţia lui Morega vine ca urmare a faptului că Directoratul CEO a avut pe primele şase luni performanţe de 131% faţă de program, asta în condiţiile în care datoriile au crescut, creanţele au crescut, iar investiţiile au fost realizate în proporţie de 20%.