Utilaj gigant, blocat de o căsuţă din lemn nelocuită
Complexul Energetic Oltenia are utilaje blocate şi acolo unde proprietarii sunt dispuşi să îşi cedeze proprietăţile. Este cazul unui excavator de la Cariera Pinoasa, care stă de o săptămână, din cauza birocraţiei. Cupa excavatorului este la câţiva metri de o căsuţă din lemn, nelocuită de zeci de ani. Proprietarul, Constantin Mihăiţă, vrea să o cedeze companiei miniere, doar că de ani buni nu reuşeşte să obţină titlul de proprietate pe teren. Documentele sunt plimbate între Primărie şi Cadastru, pentru că unii funcţionari le completează greşit.
Excavatorul carierei Pinoasa a fost oprit la doar câţiva metri de casa lui Constantin Mihăiţă. Angajaţii unităţii miniere stau acum şi se uită la utilajul gigant în lipsa frontului de lucru. Imobilul, vechi de peste opt decenii, nu este locuit de zeci de ani, iar proprietarul este dispus să-l cedeze pentru ca activitatea minieră să fie continuată. În urmă cu câţiva ani a purtat negocieri cu cei din conducerea complexului pentru cedarea casei şi terenului aferent în schimbul unei sume ce depăşeşte 100.000 lei. Numai că tranzacţia nu s-a mai făcut, asta pentru că Mihăiţă nu a reuşit să obţină titlul de proprietate, iar acum s-a ajuns în situaţia ca excavatorul să avanseze în imediata vecinătate a imobilului şi să nu poată excava atâta timp cât nu există un proprietar cu acte în regulă.
Constantin Mihăiţă spune că de ani buni se zbate să obţină titlul de proprietate şi că cei de la primăria Fărcăşeşti i-au pus beţe în roate. "Cam de trei ani mă lupt întrucât s-a ştiut că ajunge cariera minieră aici, la case, mă lupt pentru titlul de proprietate să poată fi casa plătită de către CEO. Însă primăria a tergiversat şi, în ultimul timp, când am stat de vorbă, mi-au spus că o să facă ce trebuie. La insistenţele mele repetate, că am oprit lângă casă lucrările miniere, au trimis la Cadastru documentele şi s-au greşit de trei ori. Au fost trimise înapoi la primărie, ultima dată s-au trimis marţi, în 29 septembrie. Cadastrul le-a trimis pentru că sunt greşite. Este vorba de incompetenţă şi rea voinţă, dovedită de ani de zile. Am hotărâre de judecată prin care sunt obligaţi să-mi elibereze documentele şi nu s-au eliberat şi nici nu se grăbesc să le elibereze. Excavatorul e lângă casă", a declarat Constantin Mihăiţă.
Autorităţile locale din Fărcăşeşti spun că de vină sunt cei de la Oficiul de Cadastru, pentru că cer prea multe documente şi că de aceea se întârzie cu emiterea titlului de proprietate. "Domnul Mihăiţă a primit proces verbal de punere în posesie în anul 2008, când a vrut să vândă acest teren pe care este construită o casă. A constatat că există o neconcordanţă la parcela care era trecută în procesul verbal. A făcut o acţiune în instanţă în anul 2015. S-a dispus rectificarea procesului verbal. Am făcut lucrul acesta şi l-am înaintat către Oficiul de Cadastru pentru emiterea titlului de proprietate. Oficiul de Cadastru solicită planuri parcelare, noi oricum am trimis. Fiind şi o sentinţă judecătorească în acest sens, noi considerăm că Oficiul de Cadastru ne solicită documente în plus faţă de această hotărâre judecătorească. Fiind hotărâre judecătorească nu cred că este nevoie de o suplimentare a unor planuri parcelare de încadrare în tarla", a precizat Dănuţ Bălu, primarul comunei Fărcăşeşti.