A renunțat la viață decât să meargă la război

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că un bărbat căutat pentru că s-a sustras de la mobilizarea militară s-a sinucis după ce a fost arestat de poliţie şi dus la un centru de înrolare, relatează AFP, care notează că această dramă ilustrează problema mobilizării militare în Ucraina, în condiţiile în care pe front este lipsă acută de recruţi şi mulţi bărbaţi se ascund, dau mită sau încearcă să fugă în străinătate pentru a nu fi trimişi în tranşee.

În oraşul Poltava, din zona est-centrală a Ucrainei, autorităţile locale au indicat că într-una dintre "camerele tehnice" ale unui centru de înscriere a fost găsit cadavrul unui bărbat, prezentând "semne evidente" de sinucidere.

Bărbatul fusese adus acolo luni de poliţişti pentru că se afla pe lista persoanelor căutate după ce au fugit de mobilizare.

Acesta "a refuzat să se supună unui examen medical militar", a menţionat centrul local de înrolare militară pe Facebook.

Centrul de înrolare a asigurat că nu l-a supus pe bărbat la "presiuni fizice sau psihologice"; a fost deschisă o anchetă cu privire la circumstanţele morţii sale.

Pe reţelele sociale ucrainene apar în mod regulat videoclipuri care arată bărbaţi luaţi cu forţa de către recrutori militari, uneori bătuţi şi aruncaţi în dube.

Majoritatea bărbaţilor cu vârsta adecvată pentru luptă nu au dreptul să părăsească ţara, conform legii marţiale. Totuşi, mii de bărbaţi au trecut ilegal graniţa pentru a încerca să scape de mobilizare, spun autorităţile ucrainene. Zeci dintre ei şi-au pierdut viaţa încercând să treacă înot râurile de la graniţă.

Sistemul de recrutare este la rândul său intens criticat ca fiind corupt şi nedrept, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Volodimir Zelenski să-i demită pe toţi oficialii responsabili cu mobilizarea în 2023. Şi în ultima perioadă au izbucnit o serie de scandaluri.

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, şi-a anunţat marţi demisia, după ce o anchetă a dezvăluit un sistem de corupţie la scară largă care le-ar fi permis oficialilor din serviciile sale să evite înrolarea în armată.

La începutul lunii octombrie, echivalentul a aproape cinci milioane de euro în numerar a fost confiscat de la o responsabilă suspectată că a ajutat mai mulţi bărbaţi să scape de mobilizare.

Vizualizări: 1,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: