Greșeli pe care le facem cu sursele de lumină artificială
În perioada de toamnă, iarnă, lumina artificială din casă, folosită corect, contribuie în mod substanțial la starea psihică și la confort. Din cele mai diferite motive, cei mai mulți, nu folosim corect sursele de lumină artificială.
Fie pentru că plecăm de la ideea că trebuie să facem economie la energie electrică (ceea ce este foarte bine și pentru bugetul familiei, și pentru mama-natură), fie pentru că, pur și simplu, neglijăm acest aspect, de cele mai multe ori facem greşeli când amplasăm sursele de lumină în casă.
1.Folosim o singură sursă de lumină în cameră. Secretul absolut pentru a crea o atmosferă plăcută în orice cameră este stratificarea surselor de lumină, la diferite înălțimi. Este o greșeală comună utilizarea unei singure surse, de regulă, cea din tavan. Atmosfera generală din cameră va fi substanțial îmbunătățită, atât în ceea ce privește iluminarea pentru diferite activități, cât și pentru a da o senzație de caldură, confort, intimitate și liniște.
2. Folosim becuri foarte puternice, prea strălucitoare. Nu există nimic mai rău decât luminile foarte puternice, albe și reci, care te fac să te simți ca într-un spațiu public, și produc un dezagreabil disconfort. Becurile cu lumină caldă, moi și potențiometrele, care să varieze intensitatea luminoasă sunt alternativa care induce starea plăcută de ”acasă” și sunt o investiție minimală.
3. Nu iei în calcul puterea becurilor. Starea de spirit depinde de lumină şi este complet neplăcut să stai într-o cameră în care în plafonieră ard trei becuri de 100 de wați. Înlocuiește-le cu trei becuri de 60 de wați, cu lumină caldă, pentru că este absolut suficient! Becurile veiozelor și lampadarelor, din camera de zi, nu trebuie să treacă de 60 de wați, iar pentru lampa de podea 40 de wați este maximum. În dormitor maxim 40 de wați pentru veioze este suficient!
4. Nu punem surse de lumină în locuri neconveționale. Locurile neconvenționale sunt cele în care de regulă nu găsim surse de lumină. Benzile cu leduri, becurile alimentate de acumulatori, oferă oportunități inedite și extrem de plăcute. Foloseşte surse de lumină mici pentru bibliotecă. Unele pot fi prinse cu clamă, și rotite după voia inimii. Vor face camera teatrală, spectaculoasă, dramatică și foarte plăcută. Luminează treptele scărilor interioare cu lămpi mici, așezate la intervale de 2-3 trepte. Poți folosi becuri decorative cu lumină caldă. Eventual adaugă un senzor de mișcare.
Luminează balconul, terasa sau grădina cu becuri solare sau folosește becuri led cu abajur galben de sticlă și lasă-le aprinse seara, astfel încât să vezi, din casă, exteriorul. Este foarte plăcut, intim și mărești spațiul.