A dat capitala pe Polovragi, unde a făcut un colț de rai

A dat agitația din București pentru liniștea din comuna gorjeană Polovragi. Vorbim de Marian Ban, un cunoscut inginer proiectant care, după ce a ieșit la pensie, a decis să renunțe la capitală pentru o viață la țară. Așa că a venit în Gorj, unde și-a construit o pensiune după propriul proiect și acum a ajuns să aibă turiști din toate colțurile lumii.

Marian Ban a făcut prima dată cunoștință cu județul Gorj în 1971, când a venit la Polovragi în vacanță, la invitația colegului de bancă din liceu. A vizitat atunci Peștera Polovragi care l-a impresionat și a revenit din nou un an mai târziu.

Au trecut zeci de ani până în momentul în care Marian Ban s-a apropiat de pensionare și a decis împreună cu soția că ar fi bine să găsească un loc, la munte de preferat, unde să se mute. Au văzut mai multe locuri de pe Valea Prahovei, care nu i-au impresionat prea tare, până într-o zi când și-a amintit de Polovragi.

A revenit în 2006 în Gorj, atunci când a început frumoasa poveste a unui colț de rai construit de la zero în comuna Polovragi, într-o zonă liniștită, departe de agitație. ”Era în toiul nopții când m-am urcat cu soția în mașină și am venit la Polovragi, totul era minunat, peisajul a convins-o să ne stabilim aici. Am cumpărat un teren, mai exact un saivan de oi, la un preț foarte bun și din fericire am avut energie electrică trasă acolo. Ne-am întors în București pentru că mai aveam acolo niște afaceri, după care am primit o moștenire și am venit la Polovragi”, a povestit Marian Ban.

Se întâmpla în 2010, atunci când fostul inginer proiectant a venit la Polovragi cu temele făcute și cu un fost angajat pentru a se apuca de treabă. Știa clar că saivanul trebuia transformat într-o casă de vacanță. ”Vreau să vă spun că am făcut peste 40 de proiecte pentru această casă. Am zis că trebuie să fac după modelul caselor de aici, așa că m-am luat după căsuța prietenului meu, care are o vechime de peste 200 de ani și acum e un mic muzeu. Am lucrat cu angajatul meu o lună de zile la structura din lemn, i-am pus acoperișul apoi am rămas singur. Îmi propuneam să fac ceva în fiecare zi și așa am reușit să fac o parte din casă”.

După ce băiatul i-a plecat în străinătate unde lucrează în domeniul informaticii, soția rămasă singură în București și-a făcut bagajul și a venit la Polovragi pentru a-și susține soțul. ”Am terminat cu soția partea din față a casei, unde avem patru camere cu baie și complet utilate, apoi am făcut bucătăria, care este folosită și ca sală de mese, urmată de o anexă, unde locuim noi, iar la etaj un apartament pentru fiul și nora mea să aibă unde să locuiască atunci când vin acasă. Acum lucrez la un foișor, iar soția e responsabilă de grădină”.

Dacă la început prietenii lui Marian Ban nu au fost de acord cu decizia luată, acum aceștia nu ratează nici un moment să vină la Polovragi. Mai mult decât atât, de când căsuța de vacanță a fost introdusă în circuitul turistic, primește vizitatori din toate colțurile lumii. ”Toți prietenii ziceau că sunt nebun când am zis că mă mut la țară, iar acum sunt ei înnebuniți să vină aici. Am avut vizitatori din SUA, care au venit la Gorj să vadă bisericile și mănăstirile, din Belgia, Olanda, Germania, Anglia. Noi avem o țară care ar putea fi o a doua Elveția, dar nu știm să o valorificăm. Eu am avut un site de agroturism și vreau să vă spun că proprietarii din zona Bran sunt foarte răi și se urmăresc să-și facă rău. Aici la Polovragi lumea este altfel. Noi nu gătim și ducem turiștii la o pensiune unde se mănâncă bine, dacă nu avem noi locuri recomandăm pe alții și alții la rândul lor ne recomandă. Suntem bine aici”, a spus bărbatul încântat.

Cei care ajung la ”Căsuța din luncă” rămân impresionați de ceea ce găsesc aici, de ospitalitatea gazdelor, dar și de frumusețea zonei care este într-o continuă dezvoltare.

Galerie foto


Vizualizări: 9,302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: