15 milioane de euro pentru salvarea UATAA Motru. Merită?
O amendă din partea Agenţiei Naţionale de Mediu ar putea lăsa mii de oameni fără căldură şi fără apă caldă. Nu mai puţin de 15 milioane de euro are de achitat Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, tocmai pentru că nu au reuşit să achiziţioneze la timp certificatele de CO2. O treime din bani este amenda primită, iar restul înseamnă certificatele care trebuie cumpărate pentru 2020 și 2021.
Uzina care furnizează energia termică şi apa caldă în municipiul Motru riscă să îşi pună lacătul pe uşă, asta în cazul în care nu va reuşi să plătească până în luna aprilie cele 15 milioane de euro. Cei care vor avea de suferit sunt cei 6 mii de locatari care beneficiază de această entitate, dar şi alte 12 instituţii publice.
Autorităţile locale spun că nu au aceste sume şi aşteaptă sprijin de la Guvern. ”Este vorba despre o amendă destul de mare, 24 de milioane lei, pentru neplata certificatelor de CO2, lucru care este destul de periculos pentru noi şi pentru întreaga societate. Această sumă destul de mare nici nu o putem asigura de la bugetul local. Mai avem și de cumpărat certificate. La un calcul simplu înseamnă vreo 15 milioane de euro, bani pe care deja îi datorăm şi nu îi avem”, a spus primarul din Motru, Cosmin Morega.
Directorul UATAA Motru spune că s-a ajuns în această situaţie, tocmai pentru faptul că nu au fost plătite certificate de carbon la timp. ”Pentru anul 2020, uzinei noastre i s-a impus un număr de 46.977 de certificate de CO2, pe care nu le-au achitat până în prezent. S-a emis în anul 2020 o decizie de impunere prin care ni s-a impus o penalitate de 100 de euro pentru fiecare certificat neachitat”, a declarat Tudor Dobrică, directorul UATAA Motru.
Directorul mai spune că banii nu există, iar datoria către Agenţia Naţională de Mediu este dublă faţă de bugetul uzinei. ”Nu avem aceşti bani. Avem doar o parte pentru funcţionalitate şi pentru combustibil să funcţionăm până la sfârşitul iernii, dar încercăm să facem toate demersurile legale către Consiliul Local, Primărie şi Guvernul României, pentru a ne ajuta să plătim aceste certificate”, a mai declarat Dobrică.
Oamenii vor fi cei care vor avea de suferit şi spun că nu îşi pot permite costuri pentru montarea unor centrale proprii. ”Sistemul centralizat pentru Motru este soluţia viabilă care va trebui să persiste în continuare. Nu cred că o comunitate poate să trăiască în condiţii acceptabile (...). Nu cred că este o soluţie bună pentru că sunt foarte mulţi oameni care nu au posibilităţi să îşi pună centrală termică în apartamente (...). Nu aş prea fi de acord cu desființarea uzinei pentru că noi avem căldură, avem apă caldă non-stop. Problema se pune că sunt oameni care nu au de unde să plătească, probabil şi datoriile. Sunt oameni care nu au serviciu”, au spus câțiva motreni.
Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă s-a confruntat de-a lungul anilor cu diferite probleme, iar oamenii au trebuit să tremure din cauza frigului în propriile locuinţe.