13 primari din Gorj, scrisoare către premierul Orban
Primarii din zonele miniere ale Gorjului și președintele Consiliului Județean Gorj i-au scris premierului Ludovic Orban, solicitând ca și județul nostru să fie prins în zona ITI (Investiții Teritoriale Integrate). Este un instrument european prin care va fi finanțată reconstrucția zonelor miniere și, în mod inexplicabil, din România a fost prinsă Valea Jiului, deși Oltenia va fi mult mai afectată în următorii ani.
Inițiativa demersului îi aparține lui Florin Șarapatin, reprezentant al PLUS, care ține legătura cu europarlamentarii acestui partid pe subiectul ITI. Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, și primarii contactați au semnat documentul către guvern. “În perioada de programare 2021-2027, vă solicităm să implementați utilizarea instrumentului tip Investiții Teritoriale Integrate (ITI) și pentru județul Gorj prin introducerea Gorjului în “teritoriul” de aplicare a preconizatului instrument “ITI Valea Jiului” și, în mod consecutiv, redenumirea acestuia ca “ITI Regiuni miniere ale cărbunelui””, este una din solicitările gorjenilor.
Documentul este semnat de Cosmin Popescu - președine al Consiliului Județean Gorj și de primarii din Târgu Jiu, Motru, Turceni, Rovinari, Negomir, Fărcășești, Cătunele, Urdari, Drăguțești, Bîlteni, Cîlnic, Polovragi și Bălești.
Prin document se mai cere guvernului să informeze Comisia Europeană cu privire la crearea “ITI Regiuni miniere ale cărbunelui”, pentru direcționarea investițiile în Gorj și Valea Jiului.
Florin Șarapatin a explicat că, din toate punctele de vedere, costurile de tranziție sunt mai mari la Complexul Energetic Oltenia decât la Complexul Energetic Hunedoara. Producția de energie pe cărbune a CEO este de 15 ori mai mare decât a CEH, iar numărul de salariați de patru ori mai mare. “Așadar, chiar dacă ne oprim doar la un singur indicator, numărul de salariați, este evident că decarbonarea va genera costuri umane de 3-4 ori mai mai în Gorj decât în Valea Jiului”, se mai arată în document.
Memoriul a fost trimis guvernului prin CJ în data de 20 decembrie, fiind așteptată o reacție.