Cum se tratează ofidiofobia, frica de șerpi
Întâlnirea cu un șarpe nu reprezintă totdeauna o amenințare reală pentru viața unui om. Totuşi ofidiofobia sau fobia de șerpi este una dintre cele mai frecvente fobii specifice la nivel mondial.
Chiar dacă contactul cu aceste reptile destul de înfricoșătoare este destul de rar, poate chiar să nu aibă loc niciodată, sunt multe persoane care admit că le este frică de şerpi, fie că au luat până în acel moment contact cu el sau nu. Prin ofidiofobie se înțelege tulburarea de anxietate specifică în care persoana experimentează o frică exacerbată, irațională și incontrolabilă de șerpi. Deși experimentarea unui anumit grad de frică în prezența uneia dintre aceste reptile este normală, în ofidiofobie, frica trebuie să fie nejustificată și exagerată în comparație cu amenințarea reală ce presupune situația. Aceste situații pot varia de la frica trăită atunci când le vizualizați într-o grădină zoologică, până la simptomele anxioase, numai când vă gândiţi la ele.
La fel ca restul fobiilor sau tulburărilor de anxietate, ori atacuri de panică, ofidiofobia are o serie de simptome. Simptomele acestora pot fi împărțite în trei grupe mari: simptome fizice, simptome cognitive și simptome comportamentale. Manifestarea simptomelor se vor schimba în funcție de intensitatea fricii pe care o experimentează persoana respectivă.
Atunci când o persoană cu ofidiofobie se află într-o situație în care vede orice tip de șarpe, se va declanșa automat o hiperactivitate a sistemului nervos autonom.
În cazul în care persoana suferă de o ofidiofobie reală și nu de o teamă normală de șerpi, tratamentul psihologic este cel adecvat şi poate reduce și chiar elimina răspunsul de anxietate. Eficacitatea ridicată a intervențiilor psihologice în tratamentul fobiilor, le-au făcut principala metodă de tratare a fricilor, atunci când vine vorba de ameliorarea simptomelor.