Proiectul „MEDIA PENTRU TINEri” educă tinerii din Târgu Jiu împotriva dezinformării în social media

Asociația Be Teen din Târgu Jiu a lansat cu succes proiectul „MEDIA PENTRU TINEri”, o inițiativă menită să crească gradul de conștientizare a fenomenului de dezinformare în social media în rândul tinerilor. Proiectul se desfășoară la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” și are ca grup țintă 50 de elevi cu vârste între 15 și 18 ani.

Proiectul urmărește trei obiective majore: echiparea tinerilor cu tehnici și metode pentru a distinge între conținutul fals și cel autentic în social media, îmbunătățirea capacității tinerilor de a interacționa responsabil pe platformele de socializare, creșterea gradului de informare a tinerilor despre existența fenomenului de dezinformare.

În prima etapă, a avut loc o sesiune de informare dedicată cadrelor didactice, subliniindu-se importanța educației media. Ulterior, au fost organizate mai multe ateliere de educație media pentru elevi.

Proiectul a inclus și două sesiuni de storytelling, în cadrul cărora jurnaliștii Alin Ion, Diana Speretoiu, Irina Poenaru și Isabela Coară au împărtășit experiențele lor profesionale. Ei au explicat tinerilor ce înseamnă meseria de jurnalist și importanța dezvoltării unui mediu de informare responsabil.

Elevii au fost entuziasmați de atelierele organizate. Alexandra Cîrlogea, elevă la Liceul Tehnologic „Henri Coandă”, a declarat: ”În cadrul atelierelor m-am simțit mereu pusă la curent cu noi informații despre mass-media, informații pe care posibil nu le-aș fi aflat fara ajutorul atelierelor. Mereu am fost surprinsă plăcut de felul în care s-au desfășurat si de atmosfera distractivă. Am învățat cât este de importat să știi ce se petrece în mediul online, am învățat cum să pot deosebi, prin mici detalii, daca o știre este falsă sau adevărată. Cred cu tărie că informațiile prezentate în ateliere mă vor ajuta pe viitor. Cu timpul, va mai evolua tot ce ține de internet și mass-media și știu că în viitor voi avea nevoie de informațiile acumulate. Felul în care au fost prezentate informațiile au fost mai mult decât pe înțelesul nostru. Au fost bine explicate, generându-ne o atenție de nedescris. Bineînțeles, au avut un mare impact și persoanele care au prezentat, președinta Asociației Be Teen, Roxana Pistol si colega sa, Alexandra Anton, ne-au dat multe informații de un mare ajutor, multe explicații bine punctate. M-am bucurat sa particip la aceste ateliere, ba chiar cand auzeam că se fac activitățile de la Be Teen, eram toată un zâmbet”.

”Prin proiectul 'MEDIA PENTRU TINEri', ne propunem să oferim tinerilor instrumentele necesare pentru a naviga în siguranță în mediul online. Într-o eră digitală în care informația circulă rapid, este esențial ca tinerii să poată distinge între fapte și opinii și să recunoască dezinformarea”, spun reprezentanții Asociației Be Teen.


Proiectul „MEDIA PENTRU TINEri”, este derulat de Asociația Be Teen și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Galerie foto


Vizualizări: 306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: