Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Târgu Jiu

Școala Populară de Arte "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu, cu sprijinul  Consiliului Județean Gorj și al Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”, organizează luni, 24 iunie 2024, începând cu ora 10:00, atât la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”, cât și la amfiteatrul din centrul pietonal al muncipiului, Ziua Unviersală a Iei.

Sărbătoarea este un prilej de a celebra ia românească, o piesă vestimentară tradițională cu o bogată istorie și o frumusețe aparte, considerată simbolul identității și al creativității spațiului românesc. 

Programul evenimentului include:

Concursul ”CĂMAȘA CU ALTIȚĂ – Identități gorjenești”, ediția a II-a. Prezența participanților la concurs este așteptată la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” începând cu ora 09:00.

Secțiunile concursului:

1. Cea mai reprezentativă ie/cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc (zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență ale județului);

2. Cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești;

3. Reproducere/ recuperare modele, motive și tehnici străvechi. Se vor evalua cămășile gorjenești lucrate/cusute de curând, respectând  sursele/modelul din albumele de cusături populare. Se va menționa titlul albumului, autorul, editura și anul apariției sau colecția muzeală.

Înscrierea la concurs se va face pe data de 24 iunie.

Etape:

Ora 9:00 – înscrierea participanților,

Ora 10:00 - prezentarea iilor/cămășilor,

Ora 13:00 - festivitatea de premiere .

Vor fi acordate șase premii, a câte 500 de lei brut/premiu.

Se pot înscrie la concurs, toate purtătoarele de cămăși și port tradițional gorjenesc, prezente la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”, făcând excepție angajatele instituției organizatoare. Înscrierea se face pe baza „Formularului de înscriere” cu toate datele completate și copia cărţii de identitate.

Concurenții vor prezenta în concurs ia/cămașa tradițională, vorbind despre proveniență, vechime, material, tehnică de cusut, categorii de motive, cromatică, simbolistică etc. Durata prezentării nu trebuie să depăşească 5 minute.

Ordinea intrării în concurs se face ținând cont de data și ora trimiterii fișei de înscriere.

”Spectacol folcloric pregătit cu entuziasm de către cursanții instituției noastre, care va avea loc la amfiteatrul din centrul orașului.  Măriile Gorjului, Virtuozii Gorjului, Păstorașii sau Lăstăreii Gorjului sunt doar câteva dintre grupurile care vor aduce buna dispozițe. Nu vor lipsi nici dansurile populare din mai multe zone etnografice ale județului nostru: Polovragi, Dragotești, Stoina, Logrești, Căpreni, Hurezani, Runcu, Bălești, Văgiulești, Samarinești și Bolboși”, transmit reprezentanți Școlii Populare de Arte.

Vizualizări: 1,164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: