Zero demersuri pentru rezerva de capacitate de la CE Oltenia. De ce nu inițiază niciun politician discuția despre mecanismul de compensare?

foto: Liberalul Ion Iordache și social-democratul Mihai Weber

Politicienii locali vorbesc în continuare despre prelungirea activității la CE Oltenia, însă niciunul nu arată un plan concret, o decizie, o inițiativă, un document din care să rezulte că se face ceva în acest sens. Abureala ori aruncatul pisicii moarte în curtea celuilalt reprezintă noua politică la nivel local.

În planul de restructurare al companiei, singurul document după care această companie funcționează, este menționat un mecanism de rezervă de capacitate, unică metodă prin care CEO rămâne în viață, iar pentru asta este nevoie de actualizarea legislației. Statul va trebui să susțină grupuri de la complex care să fie pregătite în caz de nevoie. Face cineva ceva? 

Pesediștii nu numai că nu fac nimic, dar și încurcă, explică senatorul Ion Iordache, liderul PNL Gorj, atunci când se discută despre renegocierea planului de restructurare.

Celălalt lider local, președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, susține că planul poate fi renegociat și că este datoria Ministrului Energiei să înceapă acest demers. 

Recent, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Casian Nițulescu, a răspuns interpelării deputatului USR Radu Miruță referitoare la soarta Complexului Energetic Oltenia. Nițulescu a subliniat că planul de restructurare nu poate fi renegociat și a afirmat că nu există corelație între închiderea grupurilor pe cărbune și deschiderea de noi capacități pe gaze și fotovoltaice.

Nițulescu este și membru în conducerea CEO.


Începând din 2026, trei unități cu o capacitate totală de 990 MW ar putea fi operate doar sub rezerva unui mecanism de compensare care urmează să fie aprobat în viitor. 

Viitorul foarte depărtat din moment de politicienii locali vorbesc despre renegocierea planului deși este limpede că acest lucru este imposibil. 


Grupurile 5 și 6 de la Rovinari și Turceni 5 ar putea fi incluse în rezerva de capacitate, dacă se va ajunge să fie aprobată legislație în acest sens.

Planul de restructurare prevede clar faptul că în absența unui astfel de mecanism de compensare, aceste unități de lignit nu vor fi exploatate decât dacă vor îndeplini condițiile pieței. 

Între timp a început campania electorală pentru parlamentare, CE Oltenia pare că nu este condus, liderii coaliției continuă să se acuze reciproc ori să deschidă non-subiecte, investițiile noi de la CEO sunt departe de a fi realizate, iar sindicatele sunt preocupate de pensionarea salariaților. 

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: