Vrea să afle câți urși au fost relocați în Gorj

Deputatul Radu Miruță a făcut o interpelare către ministrul Mediului ca să afle câți urși au fost relocați în ultimii zece ani în județul Gorj și cine a decis aceste relocări ale animalelor sălbatice. Demersul vine după ce tot mai multe localități de sub munte și nu numai au început să fie terorizate de animalele sălbatice care nici nu se mai sperie și au început să dea atacul chiar și ziua în amiaza mare. 

În Alimpești, de exemplu, au fost ultimele incidente. O ursoaică și un pui au fost filmați pe ulițe, printre mașini, dar au și intrat în câteva locuințe în căutare de hrană. 

Mulți urși au fost relocați de pe Valea Prahovei, în special, în ultimii ani. Au fost aduși în Polovragi, Baia de Fier sau Rânca, dar vorbind despre urșii pe care îi găseau turiștii în zona tomberoanelor, aceștia aproape că s-au obișnuit cu prezența oamenilor și nu se mai sperie. 

„Câţi urşi semi-domesticiţi au fost în total relocati pe raza judetului Gorj, defalcat anual pe ultimii 10 ani?Cine a decis aceste relocări şi pe ce criterii a fost ales judeţul Gorj? Din ce zone au fost relocaţi aceşti urşi în judetul Gorj? Care este planul concret al Ministerului Mediului pentru ca habitatul ursilor semi-domesticiţi mutaţi în Gorj să rămână totuşi diferit de cel al oamenilor? Sunt întrebările pe care le-am adresat într-o interpelare Ministrului Mediului, Apelor si Pădurilor de la care așteptăm răspuns în maxim doua săptămâni. Ce se întâmplă în zona submontană a județului Gorj este complet neobișnuit în ultimii câțiva ani: din ce în ce mai mulți urşi în curțile oamenilor, urşi semi-domesticiţi care sunt filmaţi în timp ce deschid ușa fridigerului, beau ulei din sticla din bucătărie, sunt secvențe inexistente până acum în județul Gorj. De aici până la un alt atac nu este decât un alt pas. Vrem să știm şi noi cine a decis toate astea, pe ce criterii s-a ales ca gospodăriilor din Gorj să le fie stricată liniștea şi care este totuși planul cu aceste animale semi-domesticite mutate în Gorj, astfel încât habitatul lor să rămână totuși diferit de cel al oamenilor?”, a transmis deputatul Radu Miruță.

Vizualizări: 3,579

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: