Prima suspiciune de pestă porcină în Gorj. Alarmă falsă!
Este alertă de pestă porcină în toată țara, apărând prima suspiciune și la Gorj. Medicul veterinar din Bălești a anunțat autoritățile că un porc din localitate are simptomele bolii. Analizele au arătat însă că nu era vorba de pesta porcină. Direcția Sanitar-Veterinară Gorj și Poliția fac controale în trafic, oprind la intrare în județ toate mașinile care transportă carne sau animale.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj a spus că prima suspiciune a bolii care a speriat toată România a fost la Bălești. “Vineri am fost anunțați de către medicul concesionar de la Bălești că este un porc cu simptomele bolii, ne-am deplasat imediat, am recoltat probe, le-am trimis la laborator, nu s-a confirmat boala. Era o toxiinfecție de natură alimentară”, a spus Nicolae Călescu.
Directorul DSVSA Gorj a explicat care sunt simptomele bolii: “Această boală se manifestă printr-o stare febrilă a animalului, 40-42 de grade Celsius, inapetență, porcul nu mai mănâncă. În schimb, având febră, bea apă multă. În plus, apare înroșirea pielii, se vede mai ales la porcii cu pielea albă, la extremitățile urechilor, membrelor, se poate depista foarte ușor”.
Mașinile care transportă carne, oprite în trafic
Numărul focarelor de pestă porcină a ajuns miercuri după-amiaza la 619 și cel al localităților afectate la 104. Acestea sunt în opt județe: Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Satu Mare, Bihor, Sălaj și Galați.
Nicolae Călescu a spus că sunt controale în trafic, aceasta fiind una din măsurile de prevenire a răspândirii bolii. “La nivelul județului Gorj deocamdată nu sunt probleme. De luni am început controalele în trafic, împreună cu poliția. Luni am fost la Țânțăreni, am oprit toate mașinile care transportau carne, produse din carne sau animale. Miercuri am fost pe traseul Polovragi - Târgu Jiu”, a spus Călescu, menționând că sunt monitorizate toate cazurile de deces la porcii domestici, dar și la mistreți. “Dacă animalele sau carnea provin din zone cu focare, le vom indisponibiliza și neutraliza”, a explicat Călescu.
Vectorul principal de transmitere a bolii este omul. “Virusul de ia de la animal la om, omul este vectorul principal de transmitere”, a mai spus Călescu. Omul este doar purtător al virusului, nu face boala. "Rog gorjenii să fie atenți în ce județe merg, să evite localitățile în care sunt focare de pestă porcină", a spus directorul DSVSA Gorj.