Pesta porcină a creat panică în toate gospodăriile
Mii de gorjeni care cresc porc să aibă ce tăia la Crăciun se uită cu spaimă la ştirile legate de extinderea pestei porcine africane. De la o zi la alta apar tot mai multe focare şi zeci de mii de porci au fost sacrificaţi. Acolo unde un singur porc este bolnav sunt sacrificate şi incinerate zeci de mii de animale sănătoase.
Pesta porcină africană a pornit din estul ţării, dar avansează spre centru şi nord. Oamenii îşi taie animalele în toiul verii, pentru a pune ceva carne la congelator înainte să ajungă inspectorii sanitar veterinari în gospodăriile lor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Specialiştii încearcă, prin sacrificarea masivă a porcilor, să oprească răspândirea bolii, dar nu au reuşit. Practic, în loc ca porcii să fie omorâţi de boală, ei sunt omorâţi de oameni, chiar dacă sunt sănătoşi.
„Eu am patru porci în gospodărie, pentru că am trei copii şi cresc câte unul pentru fiecare şi unul pentru noi. Nici nu vreau să mă gândesc că vin şi îi omoară. Eu vreau să dau carne bună copiilor, iar ei vor să ajungem să cumpărăm”, a spus un bătrân din Tismana.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Până acum au fost depistate focare de pestă porcină africană în Constanţa, Brăila, Tulcea, Galaţi, Ialomiţa, Satu Mare, Bihor şi Sălaj.