Prognoza pentru următoarele săptămâni

Temperaturile în timpul zilei vor fi pozitive, de până la 10 grade la începutul lunii decembrie, apoi devin obişnuite pentru ultima lună calendaristică. Nopţile vor fi geroase, cu temperaturi negative.

În Oltenia, vremea va fi rece în 28 noiembrie (maxime de 2...4 grade, în medie), iar în celelalte zile ale primei săptămăni valorile termice diurne vor fi apropiate de norme şi chiar peste acestea în 1 şi 2 decembrie, iar alternanţe termice vor fi şi în regimul termic nocturn, cele mai mici minime urmând a se înregistra în noaptea de 29/30 noiembrie (-7...-4 grade, mediat regional) şi cele mai ridicate în 1 spre 2 decembrie. În a doua săptâmână, tendinţa este de răcire treptată, cu valori ce se vor apropia de mediile multianuale. 

Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în special în prima săptămână. Precipitaţii mai frecvente şi posibil mai însemnate cantitativ (predominat ploi la câmpie şi mixte în zona deluroasă) vor fi la începutul intervalului şi va ploua pe alocuri şi în jurul datei de 2 decembrie. În parte a doua a intervalului de referinţă se vor semnala temporar precipitaţii mixte.

La munte, prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilaţii seminificative în regimul termic. Vor fi perioade în care vremea va fi rece, geroasă noaptea, în special în 29/30 noiembrie (maxime în medie de -6...1 grad şi minime de -14...-10 grade), dar şi zile în care, mai ales la altitudini de sub 1500 m, temperaturile se vor situa peste cele normale (cu precădere în 1 şi 2 decembrie). Ulterior, din 4 decembrie, este estimată răcirea vremii, cu un regim termic ce se va situa în general în jurul celui climatologic specific la începutul iernii calendaristice.

 Probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ mare pe tot parcursul intervalului. În majoritatea zilelor vor predomina ninsorile, însă în perioadele cu temperaturi mai ridicate (28 noiembrie, 1 şi 2 decembrie) se vor semnala şi ploi, îndeosebi la înălţimi de sub 1500 de metri.

Vizualizări: 1,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: