Vrea 670.000 de euro pentru că a stat închis pe nedrept

Un tânăr din comuna gorjeană Runcu cere statului român daune morale de 670.000 de euro, pentru că a stat circa două luni în pușcărie, pe nedrept.

În urmă cu șase ani, Alexandru a fost reținut și trimis în judecată pentru că ar fi incendiat mașina unui vecin. Nu a fost singurul arestat, după gratii ajungând și un amic de-ai său.

Tânărul a susținut mereu că este nevinovat. Un an mai târziu, Alexandru a fost achitat definitiv, o instanță a Curții de Apel Craiova reținând că nu există probe că el ar fi săvârșit infracțiunea.

Pentru prejudiciul suferit, tânărul s-a adresat din nou justiției. „Prin acest demers judiciar, reclamantul solicită obligarea statului român la plata daunelor materiale în cuantum de 2.500 lei, precum și a daunelor morale în cuantum de 670.000 euro pentru prejudiciul suferit în urma privării de libertate, privare apreciată ca nelegală în condițiile în care la final s-a dispus o soluție de achitare. Tribunalul a reținut că reclamantul a fost privat de libertate din data de 15.04.2016 până la data de 8.06.2016”, potrivit documentelor depuse în instanță.

Tribunalul Gorj i-a respins acțiunea. Tânărul a atacat-o cu apel, motivând că „obiectul acțiunii deduse judecății vizează o eroare judiciară”, nicidecum „o acțiune în pretenții, cum în mod greșit a fost calificată de prima instanță”.

În vara lui 2018, procesul a fost suspendat, ca urmare a sesizării Curții Constituționale. Prin decizia 136/3.03.2021, CCR a stabilit că dispoziţiile din Codul Penal care exclud dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluţionat prin clasare sau achitare sunt neconstituţionale.

Ca atare, Curtea de Apel Craiova a constatat că soluția pronunțată de prima instanță este nelegală, așa că a admis sentința gorjeanului.

„Admite apelul. Anulează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Cu recurs”, potrivit sentinței pronunțate luna trecută de magistrații din Dolj.

Vizualizări: 5,002

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: