Vinete la borcan pentru iarnă
Reţeta de vinete la borcan este una mai puţin obișnuită de conservare a vinetelor pentru iarnă, având şi maioneză. Este un aperitiv minunat pe timp de iarnă şi se prepară foarte uşor.
Pentru a da un gust deosebit salatei aveţi nevoie şi de un condiment special cu gust de ciuperci pe care îl puteţi prepara acasă.
Ingrediente: 3 kg de vinete; 1 kg de ceapă albă; 400 g de maioneză; 50 g de condiment cu gust de ciuperci; puțină sare; 200 ml de ulei.
Mod de preparare: Tăiați vinetele spălate în cuburi de mărime medie. Transferați vinetele tăiate într-o cratiță, turnați apă rece sau călduță și condimentați cu puțină sare.
Puneți cratița pe foc și așteptați apa să dea în clocot. Din acel moment blanșați 2 minute și scurgeți vinetele, transferându-le într-o strecurătoare. Într-o tigaie cu puțin ulei adăugați ceapa tocată mărunt și căliți la foc mediu până se rumenește și capătă o culoare aurie.
Paralel, în altă tigaie prăjiți vinetele la foc mare până capătă o culoare aurie. Transferați ceapa prăjită într-un bol și adăugați vinetele. Adăugați condiment cu gust de ciuperci și maioneză.
Amestecați cu o lingură astfel încât toate ingredientele să se combine între ele. Salata în sine este gustoasă și poate fi servită imediat. Dacă o păstraţi pentru iarnă puneţi în borcane curate și zvântate și așezați-o compact până la vârf.
Acoperiți borcanele cu capace și transferați într-o cratiță cu prosop la bază. Turnați apă până la umerii borcanului și din momentul clocotirii, sterilizați 15 minute.