Vin la şcoală cu bicicleta pentru că nu au bani de navetă

În timp ce unii elevi sunt aduşi la şcoală cu maşini de lux, cei nevoiaşi străbat zeci de kilometri cu bicicleta pentru a învăţa carte. Popescu Dumitru şi Constantin Negrea sunt elevi în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu şi nu au nicio absenţă la şcoală, cu toate că sunt nevoiţi să se trezească cu noaptea în cap, să ia bicicleta de coarne şi să pedaleze în timp record 15 kilometri.

Doi elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu vin zilnic cu bicicleta la şcoală de la peste 15 kilometri distanţă. Locuiesc în comuna Scoarţa şi nu au bani pentru a veni cu un mijloc de transport la şcoală. Pedalează peste 30 de kilometri zilnic pentru a nu-şi abandona studiile şi pentru a ieşi cu o meserie de pe băncile şcolii. Cei doi colegi de clasă, Dumitru Popescu şi Constantin Negrea provin din familii în care bursa socială pe care o primesc este folosită pentru a mai pune ceva pe masă. Biletele la microbuz s-au scumpit, aşa că singura soluţie care le-a mai rămas este să facă naveta la şcoală cu bicicleta. De multe ori şi-au pus şi viaţa în pericol pe drum. Constantin Negrea spune că trebuie să se trezească la ora 6.00 pentru a ajunge la şcoală la ora 7.30. „Până la şcoală facem o oră şi jumătate cu bicicleta. Eu sunt începător, am învăţat să merg, dar nu foarte bine. Tatăl meu este pensionar, mama mea a decedat şi mai am doi fraţi”, menţionează acesta.

Munceşte prin vecini

Dumitru Popescu, colegul său afirmă că şi-a cumpărat bicicleta în urmă cu câţiva ani din banii de bursă, care s-a şi stricat din cauza drumului. Pentru a face rost de câţiva bănuţi lucrează cu ziua pe la vecini. „Noi nu avem bani pentru că provenim din familii mai modeste. Eu o ajut pe mama mea în gospodărie, dau cu sapa, hrănesc animalele pentru că altfel nu avem cu ce să trăim. Iar de o lună de zile, de când s-a luat zăpada am hotărât să venim la şcoală cu bicicleta. Trebuie să coborâm mai multe coaste, să urcăm dealuri.  Mai sunt şi hopuri, mai e şi piatră. Drumul este destul de greu. Altfel nu ne putem permite pentru că nu avem bani. Ne-ar costa transportul două milioane de lei pe lună”, spune elevul.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: