Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Videanu: Dacă ar fi să propun un înlocuitor al meu la Ministerul Economiei, Ionel Manţog ar fi cu certitudine pe listă

Adriean Videanu a declarat cu ocazia vizitei sale la Târgu Jiu că l-ar susţine oricând pe Ionel Manţog pentru un post de ministru al economiei, în locul său. Actualul ministru a participat la o emisiune televizată găzduită de Gorj TV, emisiune în cadrul căreia a precizat că oricând l-ar include pe Manţog pe o listă a membrilor PDL care ar putea să îi ia locul fără probleme. Actualul ministru al economiei l-a avut pe Manţog consilier personal la începutul anului, iar în aprilie, cu ocazia unei alte vizite la Gorj, a avut aceleaşi cuvinte de laudă. În interviul televizat, Adriean Videanu a vorbit însă şi despre modul de restructurare a sectorului minier şi energetic din Oltenia, dar şi despre perspectivele acestor domenii într-o perioadă de criză.

 R: Până la sfârşitul anului vom avea o nouă strategie energetică?
Adriean Videanu: Obiectivul nostru nu este să finalizăm o nouă strategie energetică până la sfârşitul anului, ci în principal o nouă restructurare a sectorului de producţie, pentru că România este singura ţară membră a Uniunii Europene care are producătorii de energie mono-producători. Avem producţie de energie pe cărbune, pe hidro şi pe nuclear. Cu toţii ştim că nu poţi să pui în competiţie energia produsă pe cărbune cu energia produsă pe hidro, deoarece costurile sunt total diferite, ceea ce ar face ca producătorul de energie pe cărbune să dispară.
Avem o problemă legată de asigurarea securităţii naţionale din punct de vedere energetic, de aceea principalul obiectiv pe care îl urmărim este acela a valorificării tuturor resurselor energetice de bază pe care ţara le are (apă, cărbune, uraniu, gaz, ţiţei), în ideea de a le ţine amorsate tot timpul.
Criza actuală cu palierul ei economic, financiar şi chiar psihologic, pentru că avem o dimensiune psihologică a acestei crize care face ca în mare parte consumul să fie redus, îşi va găsi rezolvarea. Deja vocile autorizate la nivelul Bruxellului anunţă 2010 - anul revenirii creşterii economice.
Această criză globală ne-a făcut să uităm de 2 crize care vor dăinui multă vreme omenirea: este vorba de criza energetică şi de criza alimentară. De aceea pentru asigurarea securităţii energetice a României avem obligaţia să avem amorsate permanent toate resursele energetice de bază pe care le avem.
Am făcut o analiză comparată cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, unde toţi producătorii marilor companii europene au în structură parte de producţie pe cărbune, parte de producţie pe hidro, pe nuclear, pe regenerabile, în ideea de a fi flexibili. Ei nu vând energie pe cărbune sau pe hidro, ei vând practic „energie”. Ceea ce noi ne dorim este să dispară această dimensiune a băieţilor deştepţi care cumpără energia ieftină de la hidro şi să creăm 2 companii naţionale puternice, care să poată să valorifice toate resursele energetice de bază de care România dispune. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă am fi preluat proiectul fostei guvernări şi am fi făcut o mare companie în care intra Hidroelectrica, Nuclear Electrica şi Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari. Ar fi funcţionat numai acestea în condiţii foarte competitive, dar ar fi murit Craiova, Paroşeniul, Deva, ar fi murit toţi producătorii de energie pe cărbune. N-am fi avut o competiţie reală în piaţa noastră energetică. 
Am informat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, am informat şi coaliţia aflată la guvernare, am discutat şi în cadrul guvernului preliminar, urmând să venim cu actele normative care să statueze înfiinţarea celor 2 companii. Practic cele 2 companii vin pe de o parte din punct de vedere al costului unitar actualizat, ceea ce înseamnă costurile cu producerea energiei, inclusiv investiţiile necesare pe următorii 15 ani. Dacă nu investim în momentul de faţă, ştim bine că avem probleme cu mediul, cu randamentele, va trebuie să investim foarte mulţi bani în sistemul energetic. Aş putea spune că dacă există un domeniu în care România poate să joace un rol de excelenţă în această parte a Europei, acela este energia, dacă investim. Dacă nu investim energia poate să fie o mare vulnerabilitate a României, pentru că dacă nu investim acum să ne valorificăm resursele de bază, va trebui să importăm şi ar fi o dramă pentru România să înceapă să importe energie electrică.
Obiectivul pe care-l am este ca în interesul naţional să facem 2 Companii Naţionale care să aibă bancabilitatea necesară să poată să facă toate investiţiile de care vorbeam. Gândiţi-vă că toate grupurile energetice, inclusiv aici în Gorj, la Turceni, la Rovinari, sunt grupuri începute în anii 70, anii 60, gândiţi-vă că folosim tehnologia proiectată în anii 50 şi 60, cu alte cuvinte sunt tehnologii foarte învechite. Pe lângă faptul că trebuie o perioadă de timp să facem investiţiile de mediu, ca ele să mai poată funcţiona până în 2016, 2018, trebuie să gândim investiţiile majore în grupuri noi, cu tehnologie de top, astfel încât sistemul energetic să aibă un viitor. Asta înseamnă investiţii de miliarde de euro în fiecare companie în parte.
Din punct de vedere strict al Gorjului, una din companii va fi aceea care va reuni Turceniul, Craiova, Rovinari şi SNLO, împreună, plus partea de hidro de pe Olt şi Nuclearelectrica. Va fi o companie foarte puternică şi care îşi va asigura resursele necesare să investească în grupuri noi. Vrem să facem grupuri noi cu tehnologie de nivelul anilor 2020, cu gazeificarea carbunelui, cu randamente mari, cu rezolvarea problemelor de mediu şi mai mult decât atât exploatarea optimizată a resurselor de cărbune pe care le avem. Pentru că şi în momentul de faţă avem o disproporţionalitate a exploatării cărbunelui pentru că sunt complexurile energetice Turceni şi Rovinari care au şi mine în interior, mai este şi SNLO, în condiţiile dificile în care suntem astăzi, în care consumul energetic s-a redus foarte mult, primul impuls al complexelor este să-şi producă singure cărbune. Dar ce facem cu SNLO care este principalul producător? Aici va trebui să găsim un echilibru, acesta este şi motivul pentru care sunt prezent la Târgu Jiu, să mă întâlnesc cu reprezentanţii complexelor energetice în ideea de a găsi soluţii pe această perioadă de criză, pentru că este o perioadă foarte delicată. Suntem în perioada cu cel mai scăzut consum energetic din ultimii 20 de ani de zile, de aceea va trebui să găsim resurse în interiorul producătorilor de energie astfel încât oamenii să nu fie afectaţi. 

Soluţia poate veni de la exportul de energie

R: Cum v-aţi gândit să veniţi în sprijinul companiilor energetice şi a SNLO, în special în judeţul Gorj, deoarece producţia de energie a scăzut, iar la SNLO amenii vor fi trimişi în şomaj tehnic.
A.Videanu:
Vom încerca să limităm cât mai mult cu putinţă efectele trimiterilor în şomaj tehnic a oamenilor ca o soluţie temporară pentru a putea rezolva problemele în primul rând prin optimizarea producţiei. Vreau să facem un program comun şi o să desemnez un reprezentant de la Minister, care să coordoneze permanent relaţia între SNLO şi complexele energetice, în ideea de a face un program de producţie împreună, SNLO şi complexele energetice. Pe de altă parte încercăm în momentul de faţă să ieşim cu energia la export. Am avut discuţii cu ministrul bulgar al energiei în ideea de a ne da posibilitatea tranzitării energiei electrice către Grecia şi Turcia, unde avem solicitări de a fi cumpărată energia electrică. Încercăm să oprim producţia pe hidro, în lacurile de acumulare, stocând practic energia, pentru că acumularea de apă înseamnă stocarea de energie lăsând numai producţia pe hidrocentralele care sunt pe cursul râurilor şi la Porţile de Fier, pentru că ar fi incorect să nu producem energie ieftină atât timp cât apa curge, dar încercăm să oprim temporar producţia de energie în Hidrocentralele cu acumulare. Am făcut şi programul de revizie la cele două grupuri la Cernavodă, astfel încât în această perioadă dificilă să producem mai mult cu energia pe cărbune şi să alimentăm sistemul energetic naţional.
Sunt soluţii tranzitorii până la crearea celor 2 companii naţionale, dar eu sper să găsim soluţiile astfel încât efectele pentru oameni, pentru angajaţi să fie minime.
R: Sunteţi mulţumit de managementul celor trei entităţi energetice pe care le avem în judeţul Gorj?
A.Videanu:
Sincer, se poate şi mai bine. O parte din ei sunt numai de câteva luni, e foarte greu să măsori performanţa managerială a acestor oameni în condiţii de criză. Dacă ar fi fost condiţii de normalitate economică poate că lucrurile ar fi putut fi evaluate, dar trebuie să recunosc cu sinceritate că se putea şi mai bine. Au preluat şi ei anumite aspecte nu foarte în regulă de la fostele conduceri şi aici dau exemplu de la Rovinari, unde fostul director general a început o investiţie fără să aibă bugetarea făcută, neavând resurse. Ne pune într-o situaţie delicată, investiţia este adjudecată, ea este pornită, resurse nu sunt. Trebuie să găsim resurse pentru că este o investiţie ce trebuie făcută în desulfurare, dar nu poţi, legal vorbind, să începi o investiţie atâta timp cât ea nu este bugetată şi nu ai resursele. Inclusiv la SNLO sunt foarte multe creanţe de încasat. Din punct de vedere al managementului financiar avem o problemă, este un blocaj. Paradoxul este că parte din acest blocaj este în interiorul companiilor din Ministerul Economiei şi aici încercăm să deblocăm. Am majorat preţul la apă grea astfel încât să dăm resursele RAAN-lui. Preţul la apă grea a fost ţinut artificial sub costuri, ceea ce a făcut ca RAAN-ul să devină unul din importanţii debitori al SNLO, dar sper ca prin majorarea preţului la apa grea să găsim soluţia regularizării între cele două companii din punct de vedere al creanţelor care sunt în momentul de faţă între cele două companii. 
În rest, sigur că SNLO va trebui să se concentreze mai atent pe recuperarea banilor pe care îi are la nivelul municipalităţilor locale, Aradul , Braşovul, Bacăul, pentru că începe să devină o mare problemă, problema de cash-flow a SNLO, problema de resurse financiare. Aş mai face o singură apreciere, dincolo de problemele personale pe care le are Ionel Manţog, pe care are obligaţia să şi le rezolve singur, sunt fericit să constat că soţia domniei sale a câştigat definitiv în instanţă. Eu am convingerea că Ionel Manţog îşi va rezolva problemele în instanţă, dar dincolo de aceste aspecte, vreau să vă spun cu onestitate că este un foarte bun profesionist. Eu chiar am discutat în interiorul partidului, dacă ar fi ca mâine să propun un înlocuitor al meu la ministerul economiei, Ionel Manţog ar fi cu certitudine pe această listă, pentru că este un om care cunoaşte foarte bine sistemul energetic, ştie ce are de făcut şi mai mult decât atât este omul care ştie să ia decizii ceea ce este un mare lucru la un manager.

 Analiză la activitatea directorilor, în iulie

R: Cum vedeţi dumneavostră colaborarea de la Gorj în alianţă?
A.Videanu: Constat cu durere că sunt foarte mulţi colegi din PSD care practic îl învinovăţesc pe ministrul economiei de relaţia mai puţin amicală şi corectă la Gorj între cele două partide aflate la guvernare. Vreau să vă spun că n-am niciun fel de vină, vreau să vă spun că am nominalizat conducătorii instituţiilor economice care sunt în subordinea ministerului economiei pe baza acceptului dat, atât de viceprimministrul Dan Nica, cât şi de ministrul pentru relaţia cu parlamentul Victor Ponta. Ei sunt cei care mi-au confirmat nominalizările. Am înţeles că au fost orgolii locale în interiorul PSD între preşedintele consiliului judeţean şi domnul Ponta. Eu nu vreau să fiu un fel de „hopa Mititcă” între grupurile din interiorul PSDului, asta am spus-o şi preşedintelui Mircea Geoană. Eu nu mă joc cu aceste companii, de acum încolo pe aceşti oameni îi schimb numai pe baza performanţei economice. I-am numit cu sprijinul politic, dar din momentul acela responsabilitatea este a ministrului şi nu mai este a formaţiunilor politice. Şi vreau să le spun tuturor că în funcţie de performanţa economică îi voi mai menţine sau nu, indiferent cine i-a susţinut în funcţiile respective. Au performanţă, rămân, nu au, au plecat iar lucrul acesta o sa-l fac cât de curând. Trebuie făcută o analiză la 6 luni, aştept rezultatele în iunie să vedem care vor fi, şi vă spun că la începutul lunii iulie s-ar putea mulţi dintre conducătorii instituţiilor economice să plece dacă au o performanţă slabă.
R: Putem spune că s-a respectat protocolul la Gorj? 
A.Videanu:
Din punctul meu de vedere, da. Înţeleg că parte din colegii de la PSD susţin altceva, e dreptul domniilor lor să susţină, din punctul meu de vedere singurul criteriu care mai contează în evaluările pe care le fac este performanţa economică. 

Lista PDL, făcută cu responsabilitate

R: Un mesaj către gorjeni acum, ca se apropie alegerile europarlamentare?
A.Videanu: Sunt la Târgu Jiu datorită faptului că suntem în campanie electorală pentru Parlamentul European, aş vrea să le spun tuturor românilor, nu numai gorjenilor, că viaţa noastră depinde în mare măsură şi de deciziile de la Bruxelles. De aceea trebuie să ne trimitem cei mai buni reprezentanţi care îi avem indiferent de formaţiunea politică, să iasă la vot. Eu am convingerea că lista PD-L este cea mai bună listă de oameni pe care poate să o propună o formaţiune politică, este o listă făcută cu responsabilitate, cu oameni care au responsabilitate în ceea ce înseamnă interesul naţional pe care să-l poată promova la nivelul Bruxellului, este vorba de Theodor Stolojan, Monica Macovei, Cristi Preda, Traian Ungureanu, de Marian Jean Marinescu. Apropo de Marian Jean Marinescu, vreau să vă spun că PE a aprobat în premieră pentru UE un proiect al lui Marian J. Marinescu, de a susţine zonele care încep să devină zone deşertice. Ştim că în județul Dolj spre Dunăre au apărut astfel zone importante, iar Marian Jean Marinescu, a venit cu un proiect extrem de important şi UE este interesată să investească resurse financiare mari pentru a ameliora din punct de vedere agricol.

Reporter: Vă mulțumesc!

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: