Soţia lui Manţog a câştigat definitiv bătălia cu DNA
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat ieri sentinţa prin care aprobă recursul depus de Ecaterina Manţog şi îl respinge pe cel formulat de procurorii anticorupţie. Conform sentinţei respective, statul va suporta cheltuielile legate de acest proces care a durat doi ani de zile. "Respinge ca nefondat recursul declarat de Parchetul de pe lângă ÎCCJ -DNA Serviciul Teritorial Craiova. Admite recursul declarat de rec. inc. Manţog Ecaterina Luminiţa. Casează sentinţa atacată şi rejudecând în baza art.11 pct.2 lit.c rap. la art.10 alin.1 lit.f c.p.p. încetează procesul penal pentru infracţiunile prevăzute în rechizitoriu. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă", menţionează instanţa supremă în decizia sa.
Ecaterina Manţog a făcut recurs la o sentinţă a Curţii de Apel Craiova care o găsea, de asemenea, pentru a doua oară, nevinovată, sentinţă care nu i-a mulţumit nici pe procurorii anticorupţie, care, de asemenea au înaintat şi ei recurs. Ionel Manţog a declarat că soţia sa a fost achitată la Craiova pentru "lipsa intenţiei" în săvârşirea faptelor de care o acuza DNA, respectiv neincluderea în declaraţia de judecător a unei suprafeţe de 400 de mp dintr-un sat din Gorj, care, între timp, fusese vândută fostei Companii a Lignitului în vederea reconstruirii unei case în cartierul Primăverii din Târgu Jiu, casă care nu e gata nici în prezent, deşi de atunci şi până acum cartierul geme de vile.
Explicaţii juridice
"Soţia mea a contestat decizia de la Craiova care îi era favorabilă pentru că nu mai avea cum să treacă în declaraţia de avere pământul acela pe care noi îl vânduserăm. Este un principiu de drept roman, denumit non reformation in pejus, adică nimeni nu poate înrăutăţi cuiva situaţia în propria cale de atac. Nevastă-mea se putea mulţumi cu acea achitare, dar pentru că ea este Judecător cu J mare, a ţinut să se tranşeze această problemă pentru că se crea un precedent periculos în sistemul de drept din România. Oricine s-ar fi putut teme apoi că o plângere la o decizie a procurorului îi poate înrăutăţi situaţia", afirmă Manţog.
De altfel, democrat-liberalul a spus lucrurile acestea încă de la începutul scandalului, dar puţini sau aproape nimeni nu l-a crezut atunci, mai ales că, la rândul său, Manţog are propriile belele cu DNA şi cu casa din Primăverii, el fiind judecat pentru fapte asimilate celor de corupţie într-un proces la Sibiu, unde, la fel ca în cazul soţiei, este convins că îşi va dovedi nevinovăţia.
Experienţe similare ale boşilor PSD în Primăverii
Prin acelaşi rechizitoriu prin care Manţog a fost trimis în judecată a fost trimis în faţa instanţei şi Ion Vulpe - fost director general al CNLO, pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuarea de operaţiuni financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, luare de mită, abuz în serviciu în formă calificată şi fals în declaraţii. Vulpe este şi în prezent consilier judeţean pe listele PSD Gorj, dar despre el colegii lui de partid nu suflă o vorbă atunci când folosesc apropouri penale la adresa "aliaţilor" din PDL.
Cei doi au luat casele din satul Ştiucani, care este locul în care mai mulţi boşi din minerit, energie şi administraţia de la vârful judeţului şi-au cumpărat case ţărăneşti ieftine pentru a le fi reconstruite la Târgu Jiu vile. Dintre toţi, soţii Manţog au avut cele mai mari belele, cel mai fericit la acest capitol fiind şeful Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, care stă deja în Primăverii, deşi căsuţele cumpărate la Ştiucani sunt şi acum în picioare, cei care l-au anchetat şi pe el în această tranzacţie scoţându-l basma curată pentru că atunci era anul în care era vânat Nicolae Mischie. Vulpe şi Manţog sunt acuzaţi că ar fi folosit informaţii "confidenţiale", din interiorul SNLO, dar atât de "confidenţiale" au fost acestea încât Călinoiu a fost primul strămutat cu vila terminată la timp şi fără bătăi de cap prin justiţie. În plus, în toate zonele miniere se cunosc din timp perimetrele în care urmează să înainteze utilajele de exploatare şi, din această cauză, ţăranii nu mai primesc de la primării autorizaţii de construire cu câţiva ani înainte de a veni halda peste ei.
Anchetată pentru un petec de pământ
Ecaterina Manţog a fost acuzată că într-o declaraţie de avere din mai
2005 a omis să treacă o suprafaţă de teren de 400 mp din satul Ştiucani, ea completând acea declaraţie în calitate de judecător la Tribunalul Gorj. Magistratul a primit pentru acest fapt o amendă administrativă de 1000 de lei, pe care însă a cânontestat-o la DNA. Ulterior, procurorii i-au deschis dosar penal şi au trimis-o în judecată. "Procurorul a văzut că ea nu renunţă la caz şi i-a admis plângerea, anulând amenda, dar a inventat o faptă nouă, pentru care a trimis-o în judecată şi, astfel, s-a trezit că pe baza plângerii ei ea a fost cea trimisă în judecată, ceea ce, evident, nu este normal, iar acum s-a dovedit lucrul acesta", mai spune Manţog.
Conform acestuia, soţia sa va face cerere către Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi reprimită în cadrul Tribunalului Gorj, după ce, timp de aproape doi ani cât a durat procesul a fost suspendată din magistratură. Manţog mai afirmă că "cel mai probabil", soţia sa va trebui să primească retroactiv şi salariul de care nu a beneficiat în aceast interval de timp, problema respectivă urmând să fie clarificată în perioada următoare.