Redacția Pandurul angajează! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

Căutăm jurnaliști entuziaști, cu dorința de a face diferența. Experiența este un plus, dar dacă ai talent, ne dorim să te cunoaștem chiar dacă ești la început de drum! Vrem să ai abilități excelente de scriere și documentare, ar ajuta să ai capacitatea ori deschiderea de a lucra sub presiunea termenelor limită. Noi îți oferim un mediu de lucru prietenos și creativ, unde ideile tale vor fi valorizate, șansa de a crește profesional, prin acces la traininguri și mentorat de la cei mai buni din domeniu, posibilitatea de a lucra la materiale care au impact real în comunitatea din Târgu Jiu și nu numai și un pachet salarial atractiv, adaptat pe experiența și performanța ta.

 

(închide)

Compensări de datorii şi Companie Energetică Regională – soluţiile pentru ieşirea din criză

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia va beneficia de o compensare a datoriilor pe care le are bugetul de stat cu restanţele pe care le are de primit de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin. În plus, SNLO va fi inclusă într-o companie energetică ce va avea sediul la Bucureşti, partea de minerit urmând să fie coordonată tot de la Tîrgu Jiu, acestea fiind soluţiile luate ieri în discuţie de politicienii care pot rezolva problemele din minerit şi energie. 
 Ministrul Economiei s-a întâlnit ieri, la Târgu Jiu, cu şefii SNLO, cu directorii de la RAAN şi complexurile energetice din Oltenia, precum şi cu o delegaţie de lideri sindicali condusă de Marin Condescu, al discuţii participând secretarul de stat pe probleme de resurse minerale, Alexandru Pătruţi, precum şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejner. Adriean Videanu a menţionat cu această ocazie că viitoarea compensare a datoriilor SNLO se va produce în contextul reorganizării sistemului minier şi energetic românesc, Ministerul Economiei purtând discuţii cu Comisia Europeană pentru a obţine avizul derulării proiectelor respective.
 "Ceea ce trebuie să înţelegeţi este că nu va fi niciun fel de mişcare de resurse financiare. Producţia nucleară este exceptată de la procedurile de avizare de la Comisia Europeană. Vom face practic o compensare în trei a acestor obligaţii majore pe care SNLO le are în momentul de faţă. SNLO are de încasat aproape 400 de milioane de lei şi datorii de 200 de milioane. Blocajul actual nu se datorează SNLO şi de aceea încercăm să ajutăm societatea în următoarele două săptămâni. Societatea e prinsă în blocajul financiar de la nivel naţional. Dacă decontările se făceau la timp, SNLO nu avea nicio problemă", a menţionat Videanu.

 Complexele şi SNLO – strategice pentru siguranţa naţională
 
 Ministrul Economiei a menţionat că secretarul de stat Alexandru Pătruţi va conduce un colectiv menit să coordoneze producţia de lignit în Oltenia, pentru a ajuta atât Societatea Lignitului, cât şi complexurile energetice din zonă. Adriean Videanu a mai precizat că ministerul face demersuri pentru ca autorităţile locale care au termocentrale cu datorii la SNLO să încaseze subvenţia de 45% pentru ca banii să ajungă, în cele din urmă, la furnizorul de lignit. În privinţa modului de reorganizare a sistemului minier şi energetic, Videanu a declarat că o viitoare structură energetică va îngloba în cadrul său SNLO, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, Nuclearelectrica şi hidrocentralele de pe Olt. 
 "Complexele şi SNLO sunt strategice pentru siguranţa naţională. Viitoarea societate care le va încorpora va fi una foarte puternică, care va avea capacitatea să-şi finanţeze investiţiile urgente de mediu, dar şi dezvoltarea de noi capacităţi la tehnologii de top. Randamentele grupurilor actuale va face ca producţia de energie pe cărbune să nu mai fie competitivă şi e nevoie de investiţii pentru a o face competitivă", a declarat ministrul economiei.

 Program şi pentru Valea Jiului

 Videanu a mai precizat că după 7-8 iunie va fi prezent în Valea Jiului şi va discuta şi acolo problemele de reorganizare a Companiei Naţionale a Huilei. El a menţionat că discuţiile de acum sunt purtate în contextul în care pentru următorii 30-40 de ani este preconizată menţinerea crizei energetice mondiale pentru ca România să nu ajungă să importe energie. "Programul nostru este o proiecţie pentru 13-14 ani. Producţia de apă grea de la Severin este cea mai bună apă grea din lume. Are o puritate de 99,92%, cu mult peste ceea ce se cere la unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă", a adăugat ministrul economiei.
 Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat în aceiaşi conferinţă de presă, că mass media a relatat "pe nedrept" că SNLO are datorii pentru că, spune acesta, societatea are de fapt de încasat sume importante de la datornii săi. Liderul sindical s-a declarat foarte mulţumit de crearea colectivului pe care îl va coordona secretarul de stat Alexandru Pătruţi în privinţa corelării producţiei de cărbune cu necesarul de pe piaţă.
 Discuţiile de la SNLO s-au purtat în contextul în care SNLO se pregăteşte să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic începând cu data de 12 iunie, până pe 16 iulie, în contextul scăderii cererii de cărbune. Ministrul Adriean Videanu a menţionat că eventuale disponibilizări în sistem ţin de administraţia societăţii, nu de minister, SNLO anunţând anterior că intenţionează să îşi reducă personalul cu circa 600 de angajaţi care îndeplinesc toate condiţiile pentru a intra într-un program de pensionare anticipată.


Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: