Veniturile pomicultorilor de la Rugi, diminuate din cauza secetei
Seceta din această vară a îngreunat viaţa sătenilor de <-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />la Rugi. Deşi erau cunoscuţi în rândul pieţarilor ca având fructe de calitate, în această perioadă vânzările merg prost şi asta nu din cauza faptului că percep preţuri ridicate, ci ca urmare a recoltei slabe înregistrate la fructele de sezon. Oamenii spun că pomii fructiferi au început deja să arate ca în luna noiembrie. Dacă în alţi ani se punea problema profitului, acum o familie de pomicultori abia reuşeşte să-şi acopere cheltuielile cu banii încasaţi din vânzarea merelor şi a perelor. Dacă vreţi să aflaţi cum se descurcă sătenii din Rugi urmăriţi sâmbătă, la Gorj Tv, emisiunea “Ora de agricultură”, începând cu ora 10.00.
Pomicultorii din satul Rugi înregistrează pierderi importante la comercializarea fructelor de sezon. Deşi preţurile sunt extrem de mici, vânzările merg slab din cauza faptului că fructele au calitatea inferioară celor din anii trecuţi. Oamenii spun că abia îşi acoperă cheltuielile şi că pomii fructiferi au început să arate ca în luna noiembrie. Roadele pomilor fructiferi reprezintă o sursă de venit şi pentru familia Delia şi Cristi Anghelescu. Aceştia deţin livezi de cireş, pruni, meri, peri, gutui, cireşi şi caişi. Plantaţiile lor se întind pe mai bine de 2 hectare de teren. Deşi au investit bani frumoşi în întinerirea livezilor, veniturile încasate din comercializarea fructelor nu acoperă cheltuielile. “Producţia fructelor din acest sezon reprezintă doar 20% din cea de anul trecut. Acum comercializăm mere şi pere, însă banii obţinuţi nu ne acoperă cheltuielile. Pentru a putea vinde fructele în Piaţa 9 Mai trebuie să plătim 1,7 milioane de lei vechi/lună pentru masă. Indiferent dacă mergem sau nu în fiecare zi cu marfă, masa trebuie s-o plătim pentru a avea locul ocupat. Media venitului nostru lunar se ridică la circa 10 milioane de lei vechi. Este o sumă mică ţinând cont de faptul că vânzarea fructelor este o sursă de venit, în condiţiile în care avem doi copii la şcoală”, a declarat Cristi Anghelescu.
PIERDERI
Pomicultorii estimează încă de pe acum pierderi la producţia de cireşe de anul viitor. “În acest an producţia de cireşe a fost mulţumitoare, însă la primăvară ne aşteptăm la pierderi. Foarte mulţi pomi arată ca în luna noiembrie. Seceta a uscat tot inclusiv viţa de vie. Nu avem ce să facem chiar dacă pierdem sau câştigăm tot nu vom renunţa la livezi”, a declarat Delia Anghelescu.