Venituri mai mari pentru CE Oltenia față de 2020
Complexul Energetic Oltenia râde cu un ochi și plânge cu celălalt. Chiar dacă preconizează venituri mai mari decât anul trecut, pentru că și prețul energiei a crescut, cheltuielile sunt tot mari din cauza costurilor ridicate ale certificatelor de dioxid de carbon pe care legislația europeană îl obligă să le cumpere. Vestea bună este că producătorul de energie a reușit să încheie contracte pe o perioadă mai mare de timp.
Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a explicat de unde vin veniturile mai mari pentru anul 2021: “Veniturile cresc datorită unui nivel mai mare al producției de energie. Prețurile sunt mai mari față de anul trecut, dar, din păcate, și cheltuielile sunt crescute datorită, în primul rând, creșterii prețului la certificatele de CO2”.
De altfel, compania a reușit să încheie în acest an și contracte de vânzare de energie pe o perioadă mai lungă de timp decât de obicei. Ca să demonstreze Comisiei Europene că poate susține planul de restructurare, a fost nevoită să încheie contracte chiar și pe cinci ani.
„Dacă anul trecut nu aveam contracte pentru primul semestru, de-abia în semestrul doi ne-am echilibrat din punctul de vedere al cash-ului, anul acesta avem contracte pentru toată perioada anului. Aveam o condiție impusă de Comisia Europeană, în planul de restructurare, pentru a asigura venituri certe în perioada planului. Compania a scos pachete de energie pe perioade mai lungi de timp, până la cinci ani. Veniturile sunt mai mari și ca urmare a creșterii prețului la energie. În această perioadă, a fost un preț favorabil, dar cu toate acestea nu acoperă costurile cu certificatele de CO2, care ajunseseră la 50 de euro la un moment dat”, a mai spus Daniel Burlan, la Accent TV.
Potrivit Hotărârii de Guvern publicate, de câteva zile, în Monitorul Oficial, Complexul Energetic Oltenia va înregistra în 2021 venituri de 4,054 miliarde de lei. Pierderea preconizată depășește 700 de milioane de lei.