Salariații CE Oltenia au reluat protestele

Zeci de mineri și energeticieni s-au strâns din nou în Piața Prefecturii Gorj, pentru a 16-a săptămână la rând, cerând parlamenarilor să voteze proiectul de lege care le-ar permite reducerea vârstei de pensionare. Proiectul va fi în această săptămână în Comisia de Muncă de la Camera Deputaților.

Parlamentarii de Gorj au avut vineri o întâlnire cu liderii de sindicat pe această temă, dar nu a fost o discuție aplicată, tehnică, în care părțile să cadă de acord dacă proiectul poate fi adoptat sau nu. Pesediștii au lipsit, useriștii au susținut că proiectul poate fi adoptat, iar liberalii s-au opus. Fiecare a plecat de la ședință la fel cum a ajuns, a fost multă gălăgie și puține soluții.

“Dacă acest proiect de lege ar intra în vigoare, ar însemna că 3144 de angajați ar pleca din producție, ceea ce înseamnă personalul a 3 cariere și 2 centrale”, a transmis deputatul Dan Vîlceanu. “Așa cum am spus, pentru plata contribuțiilor celor care ar ieși la pensie mai devreme cu 2 ani, nu pot fi trași bani din Fondul de Tranziție Justă sau din orice alt program operațional, deoarece aceste contribuții sunt datorate și plătite de societate, nu de angajat, și este nelegal. Pentru a putea ieși la pensie mai devreme cu 2 ani, CEO ar trebui să plătească din urmă contribuțiile salariaților, adică din momentul în care s-au angajat și n-au avut condiții speciale, dar compania nu își permite să plătească acești bani, pentru că ar însemna falimentul”, a mai spus deputatul liberal, precizând că nu face legi care nu pot fi aplicate.

Deputatul USR, Radu Miruță, a cerut ca proiectul de lege 75/2021 privind pensionarea anticipata a lucratorilor minieri care indeplinesc conditiile de pensionare trebuie sa fie adoptat cat mai repede! “Legea poate și trebuie să prindă viață! Pentru acești 3684 de oameni din CEO și alte cateva sute din CE Hunedoara nu trebuie achitată nicio altă contribuție”, a spus Miruță.

“Sunt complet dezamăgit de abordarea politicianistă a colegilor de la USR care, deși au clamat public că au soluții pentru plata contribuțiilor și pensionarea anticipată a angajaților CEO, au demonstrat că nu cunosc legislația și că nu știu cum se poate rezolva această chestiune extrem de sensiblă”, a fost replica senatorului PNL Gorj, Ion Iordache.

“Din cauza lor, oamenii au rămas în stradă atâtea săptămâni și pentru asta nu au nicio scuză. Toate propunerile lor s-au dovedit cras nefundamentate. Fac apel la liderii de sindicat și protestatari să constituim un grup de lucru și să identificăm soluții reale, care pot ajuta oamenii. Lipsa dialogului este cea mai mare greșeală pentru că lasă loc unor manipulări grosolane din partea celor disperați după imagine și capital politic”, a concluzionat senatorul liberal.

Vizualizări: 3,908

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: