Varza de Bălești se vinde direct din câmp

Localnicii din Bălești încep să recolteze varza din luncă. Prețurile pornesc de la patru lei kilogramul, dar se negociază direct la sursă în funcție de cantitatea achiziționată. 

Ion Holt e unul dintre puținii producători care mai duc tradiția mai departe. Are aproape 50 de mii de fire de varză împreună cu frații lui și a verificat recolta. „La seceta din vară, dacă nu o udam, acum nu mai culegeam nimic. Avem un pârâu care nu a secat niciodată și așa am putut uda. Avem pompe, sistem de irigații, că altfel nu mai făceam nimic. Nu uzi, nu ai ce culege”, a spus producătorul.

Recolta e bună și, în câteva zile, va începe vânzarea. „Începem să o tăiem deja. Arată foarte bine. Noi o vindem de aici sau de acasă. Avem clienții noștri care vin direct și iau de la noi pentru că știu ce cumpără. Avem varză 100% românească, tradițională, numai bună pentru sarmale, cu foi subțiri, fără nervuri groase cum e cea adusă de pe la alții”, a mai spus Ion Holt. 

Un kilogram de varză costă acum 4 lei. Dar producătorii spun că mai negociază la fața locului.  

Din cauza secetei, agricultura a ajuns o loterie. E motivul pentru care mulți localnici au lăsat pământul nemuncit. „Nu au mai pus oamenii nimic pentru că știau că nu se mai face. Toți aveau varză odinioară. Toata lunca din Ceauru era plină. Acum mai sunt doar câțiva. Nu a fost deloc apă. Ca astă-vară, n-a mai fost niciodată. Balta de lângă noi n-a secat niciodată. Acum a secat. Au săpat oamenii, au forat, au făcut crovuri, niciun fir de apă n-au găsit. Și n-au mai pus oamenii nimic că nu avea niciun rost să muncească degeaba”, a spus un alt localnic.

De la an la an, suprafața cultivată cu varză de toamnă e tot mai mică. “Pentru a obţine o producţie de varză mulţumitoare, a fost nevoie de investiţii majore. Fermierii au trebuit să foreze singuri puţuri pentru că am avut un deficit de apă în sol şi costurile fiind mari, fermierii care nu au avut posibilităţi au renunţat la a mai cultiva suprafeţele cu varză de Băleşti”, a explicat Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.

Galerie foto



Vizualizări: 1,671

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: