Cinci ani fără revizii. Amenda ITM, contestată degeaba de CE Oltenia!

Complexul Energetic Oltenia a contestat în instanță una dintre amenzile primite de la Inspectoratul Teritorial al Muncii Gorj, ca urmare a unui control făcut în carierele miniere. Tribunalul Gorj a respins contestația și a menținut amenda.

Vorbim de controlul făcut în februarie 2023, la Cariera Rovinari, în urma căruia CEO a primit o amendă de zece mii de lei.

În urma controlului, inspectorii de muncă au constatat că, la Excavatorul 1400-07, “ancora - cablul de susținere de pe partea dreapta sens de mers a benzii I (banda de preluare) a BRS 1200 era rupt din dreptul dispozitivului de prindere, cablul în zona în care era rupt şi firele metalice din toroanele cablului fiind ruginite”. 

Din constatările efectuate la faţa locului a reieșit că ruperea cablului a avut loc în data de 03.02.2023 la 19:50, în timpul funcționarii utilajului, Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A neputând prezenta la controlul efectuat în data de 06.02.2023 şi nici la finalizarea controlului din data de 07.02.2023 la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj dovada efectuării verificării cablurilor de susținere de la BRS 1200-02 în ultimii 5 ani. Constatarea inspectorilor de muncă a fost că Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A nu a asigurat întreținerea şi revizia periodică corespunzătoare a echipamentelor de muncă.

Juriștii CE Oltenia au susținut contrariul în procesul care s-a încheiat recent la Tribunalul Gorj: “A susţinut petenta că şi-a îndeplinit obligația de a asigura verificarea cablurilor de susținere (ancorare) de la toate echipamentele de muncă deținute și utilizate în cadrul societății, fiind luate toate măsurile necesare în vederea eliminării riscurilor de accidentare și/sau îmbolnăvire profesională în ceea ce privește toate activitățile lucrative desfășurate”.
Societatea Complexul Energetic Oltenia SA a înregistrat un număr de 116 accidente cu incapacitate temporară de muncă şi 10 accidente mortale, din anul 2012 – până în prezent, fiind aplicate numai în domeniul securităţii şi sănătății în muncă un număr de 138 de sancţiuni, marea lor majoritate ca urmare a producerii unor accidente de muncă. 

O decizie finală în acest dosar va fi luată de Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 707

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: