Unde vor putea fi reclamați șoferii agresivi în trafic!
Poliția lansează o platformă unde pot fi reclamați șoferii agresivi în trafic. Începând cu 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Noul serviciu, denumit ESAR (Sesizări Abateri Rutiere), permite șoferilor și celorlalți participanți la trafic să raporteze, în timp real, comportamentele periculoase observate pe drumurile publice.
Cetățenii care doresc să facă o sesizare trebuie să acceseze portalul MAI, să completeze un formular detaliat și să ofere informații esențiale despre incident.
Aceste informații includ datele de identificare (nume, prenume, date din Cartea de Identitate, numărul de telefon și adresa de corespondență), dată, ora și locul incidentului, dar și materiale probatorii, precum înregistrări video sau audio, capturate cu camera de bord sau telefonul mobil.
Pentru a evita abuzurile, autorii sesizărilor trebuie să ofere o declarație pe propria răspundere, prin care își asumă veridicitatea informațiilor furnizate.
Pe nouă platforma, șoferii pot raporta mai multe tipuri de comportamente agresive, printre care se numără schimbarea repetată a benzilor, alternând stânga-dreapta, pentru a depăși coloanele de mașini, frânarea bruscă pentru intimidarea altor participanți la trafic, folosirea excesivă a claxonului sau a farurilor pentru a forță alt șofer să elibereze bandă, pornirea rapidă de pe loc, cu scârțâitul roților, conducerea pe o singură roată a motocicletei sau mopedului, derapajul controlat, efectuat intenționat, și accelerarea repetată, pentru a speria pietonii sau ceilalți participanți la trafic.
Conform reprezentanților Ministerului de Interne, această măsură are că scop reducerea numărului de incidente rutiere grave, prin încurajarea respectării regulilor de circulație și implicarea activă a cetățenilor în monitorizarea comportamentului agresiv pe drumurile publice.
Prin această platformă, Poliția Română își propune să colaboreze mai strâns cu cetățenii, oferindu-le un mijloc eficient de a semnala incidentele din trafic și de a contribui la menținerea siguranței tuturor participanților la trafic.