Un profesor a vrut gradaţie de merit cu acte false
A vrut să obţină gradaţie de merit cu acte false. Este vorba despre un profesor de sport de la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu, care a dorit să bage în buzunar pe munca altora. Pentru că mai avea nevoie de câteva puncte în plus pentru a fi printre primii la gradaţii, profesorul Pantelimon Isuf a falsificat actele depuse la dosarul de gradaţii. Acesta şi-a trecut numele pe un proiect Comenius, în locul unui părinte. Contactat telefonic, profesorul a spus că a fost depunctat în mod corect, dar că nu a făcut nici un fals.
Fiind sigur că nimeni nu confruntă copiile depuse la dosarul de gradaţii cu originalele, cadrul didactic s-a folosit de un proiect derulat la nivelul Şcolii Generale din Drăguţeşti pe vremea când era director la şcoala amintită. Însă verificările reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj au scos la iveală faptul că pe proiectul original numele fostului director nu exista. Aşa că din fruntea clasamentului a picat pe ultimul loc.
A renunţat pentru că era prea mult de muncă
Faptul că fostul director al Şcolii Generale din Drăguţeşti nu a contribuit la derularea proiectului este confirmat de cadrele didactice care au făcut parte din echipa de coordonare a proiectului. Între timp, acesta s-a detaşat la Şcoala Generală „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu şi s-a decis să profite de activităţile foştilor colegi pentru a lua mai mulţi bani la salariu. Respectivul proiect a fost depus în anul 2006 şi presupunea atragerea fondurilor de la Banca Mondială pentru desfăşurarea unor activităţi cu elevii pe teme de democraţie. „Dânsul a participat doar la câteva şedinţe de instruire asupra acestui proiect, dar după aceea nu a mai dorit să participe. La început au fost mai multe cadre care şi-au manifestat această dorinţă de a participa la proiect, dar văzând că presupune o muncă imensă dânsul nu a mai dorit să continue. Din echipa de proiect trebuiau să facă parte maxim trei persoane”, spune Maria Toma, una dintre coordonatoarele proiectului. Actualul director al unităţii din Drăguţeşti priveşte cu ochi buni verificările dosarelor de gradaţii întreprinse de conducerea IŞJ Gorj. „Mi se pare foarte corect şi mă bucur din suflet că se iau astfel de măsuri. În echipa de proiect derulat la noi la şcoală au fost implicaţi profesorii Ioana Buţă, Maria Toma şi Laurenţiu Gogonea, reprezentantul părinţilor din unitate”, afirmă Sterian Modroiu, directorul unităţii.
Dosarele cadrelor didactice, luate la puricat
Pentru că au existat suspiciuni asupra modului în care sunt întocmite dosare de gradaţii, conducerea IŞJ Gorj i-a chemat pe directorii de la şcolile generale din judeţ cu documentele originale. În jur de 25 de dosare ale învăţătorilor vor fi luate la verificat în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute. „Am hotărât ca prin sondaj să mi se aducă de către directori documentele originale, cele pe care au semnat că sunt conforme cu originalul pe copii pentru a vedea dacă se adeveresc suspiciunile create în jurul acestor dosare, că se pun documente false la dosar. Din ce s-a verificat s-a constata că există documente originale. În schimb nu în toate dosarele au putut fi aduse originalele. Dacă nu sunt aduse originalele acele documente nu vor fi luate în calcul”, menţionează Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Gorj. Cei care obţin gradaţii de merit vor primi câte 25% în plus la salariu pe o perioadă de cinci ani.