Afaceri de miliarde ale primarului şi vicelui din Padeş

Conducerea Primăriei Padeş este verificată de mai multe instituţii ale statului în aceste zile, ca urmare a acuzelor formulate de un localnic. Astfel, primarul Viorel Nicolescu este acuzat că este asociat în proporţie de 50% la o firmă şi că astfel ar fi incompatibil cu funcţia publică. Despre viceprimarul Ion Băloi, reclamantul spune că are soţia angajată în primărie şi că, la rândul lor, au o firmă a cărei cifră de afaceri a crescut de 12 ori în patru ani. Şi consilierul local Ilie Ciorbă a fost reclamat la Prefectură pentru afacerile sale. Cum se apără primarul Nicolescu- Susţine că reclamantul, Valentin Firulescu, doreşte să pună presiune pe cei din primărie pentru a primi fără să i se cuvină câteva zeci de hectare de pădure.

Prefectura Gorj a dispus efectuarea unor controale la Primăria Padeş, după ce reprezentanţi ai administraţiei locale au fost reclamaţi de implicarea în firme ale rudelor acestora. Valentin Firulescu, originar din comuna amintită şi domiciliat în Craiova, este cel care a trimis la Prefectură o serie de documente din care reiese că inclusiv primarul din Padeş, Viorel Nicolescu, este asociat împreună cu fratele său într-o firmă pe care cei doi au fondat-o în 1992.

Legea nu îi permite edilului să aibă mai mult de 10% dintr-o firmă, după cum am fost asiguraţi de către secretarul Consiliului Judeţean, Zoica Zamfirescu, dar şi de către subprefectul Marcel Romanescu. În cazul de faţă, conform documentelor menţionate, Nicolescu are jumătate din părţile sociale ale societăţii. „Firma aceasta avea în 2002 patru angajaţi şi o cifră de afaceri de nici 8.000 de lei, egală cu veniturile, profitul fiind de 714 lei. În 2005 numărul angajaţilor ajunge la 22, ceea ce nu-i rău, dar la venituri de aproape 250.000 de lei pierderile sunt de peste 11.000 lei”, spune reclamantul.

Mai gravă este însă posibila incompatibilitate în care s-ar afla edilul, în martie 2010 acesta figurând în continuare ca asociat la firma pe care o are cu fratele său, deşi legea nu îi permite aşa ceva. Primarul Viorel Nicolescu recunoaşte că deţine 50% din firmă, dar susţine că este perfect legal: „Eu nu sunt funcţionar public, ci demnitar. Sunt asociat cu fratele meu la o firmă, jumătate-jumătate, dar nu este nimic ilegal. Totul e public, e trecut în declaraţia de avere. Dacă am profit sau pierdere, asta depinde de cum merg afacerile, nu văd care e problema”.

Vicele are soţia angajată în primărie ca femeie de serviciu

Viceprimarul Ion Băloi are soţia angajată la Primărie, iar aceasta este administrator la o firmă care în 2008 a avut venituri mai mari cu 1200% faţă de 2004. Firma n-a reuşit însă să aibă profit, pierderile fiind aproape constante. Şi aici poate fi vorba de o incompatibilitate pe care Firulescu o cere lămurită de către instituţiile statului. „Domnule Prefect, apreciez că factorii de decizie din Primăria Padeş sunt mult mai preocupaţi de propriile firme şi de îndestularea propriilor buzunare, în loc să fie în slujba cetăţeanului, aşa cum lăsau să se înţeleagă la depunerea jurământului. Există o mare legătură între funcţia publică şi creşterea veniturilor anuale ale firmelor controlate de către aceştia”, spune Firulescu în plângerea sa, acesta menţionând că, în schimb, la capitolul retrocedări edilii din Padeş nu se prea pot „lăuda” decât cu două titluri de proprietate emise pe lună.

Primarul Nicolescu îi ia apărare viceprimarului şi spune că Băloi are soţia angajată în primărie, dar pe postul de femeie de serviciu. „În privinţa afacerilor, ştiu că aveau o firmă mică, dar cred că reclamantul face confuzie cu firma altei persoane care se potriveşte în nume cu vicele şi care are mai multe magazine şi cârciumi aici în sat”, mai spune primarul din Padeş.

Faliment la venituri de 1,6 milioane euro

Consilierul local Ilie Ciorbă a fost şi el reclamat la Prefectură, acesta fiind asociat la o firmă alături de încă o persoană. Firma lor a avut un singur angajat în anul 2008, dar a reuşit să aibă venituri de 6,8 milioane lei, adică peste un milion şi jumătate de euro.

Firma nu a reuşit însă să aibă profit, ci a mers pe pierderi, la sfârşitul lunii martie fiind radiată din acte, după ce, anterior, Tribunalul Gorj a pronunţat falimentul acesteia. „Firma acordă consultanţă pentru management şi afaceri, iar performanţele sale pot reprezenta cu succes un studiu de caz pentru studenţii de la management. Aceasta este dovada irefutabilă că un mediu de afaceri „sănătos” nu se poate dezvolta decât în arealul protector al umbrelei politice unde este mediul prielnic pentru dezvoltarea structurilor de tip mafiot”, spune reclamantul, care mai menţionează în plângerea sa şi cazul unui bar din Padeş care într-un singur an a avut venituri de peste 210.000 euro, acesta întrebându-se retoric cum de a fost posibil aşa ceva, profitul firmei fiind de numai 312 lei!

Primarul Nicolescu vine şi în apărarea consilierului şi spune că acesta a avut firma respectivă dar a vândut-o acum câţiva ani buni unui anume Troacă.

Reclamantul are la rândul lui dosar penal

Subprefectul Marcel Romanescu a declarat că toate documentele depuse de Firulescu la Prefectură au fost redirecţionate către Garda Financiară Gorj şi Inspectoratul Teritorial de Muncă. ITM ar urma să verifice actele celor angajaţi la firmele oficialilor din Padeş, unele societăţi având variaţii mari în privinţa numărului de angajaţi şi a pierderilor, în comparaţie cu veniturile foarte mari.

Primarul Viorel Nicolescu susţine că a avut mai multe reclamaţii din partea lui Firulescu, dar a fost găsit de fiecare dată nevinovat. Nicolescu se declară convins că Firulescu are anumite interese: „Umblă cu tot felul de sesizări şi reclamaţii, din cauză că nu îi dăm o pădure pe care o cere, dar la care nu are dreptul. Cere 100 de hectare de teren forestier, dar din acte a rezultat că nu are dreptul decât la 39 de hectare. Ulterior a mai apărut o rudă cu care avea la comun terenul şi a trebuit să îl împartă. De asta e furios, dar nu are dreptate în ceea ce solicită”.

Primarul din Padeş susţine că Firulescu a ajuns până acolo încât a sustras un act din primărie şi acum are dosar penal. „A cerut dosarul cu terenul lui să îl studieze şi a prins un moment când funcţionarul nostru ieşise din birou şi a luat procura mătuşii cu care trebuia să împartă pământul. Un sătean l-a văzut şi ne-a anunţat, aşa că am chemat poliţistul, care i-a găsit actul în tocul de la ochelari. S-a întâmplat cam acum o lună şi jumătate. Are dosar penal”.

Controlul la Primăria Padeş este în derulare şi vom reveni cu informaţii după finalizarea acestuia.

Vizualizări: 310

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: