Un primar din Gorj este împotriva balastierelor: "Este un dezastru. Am încercat să blochez autorizarea."

Acuzații grave vin din partea autorităților locale din comuna Polovragi, care susțin că balastierele din zonă au afectat pânza freatică a comunei. Primarul consideră că autorizațiile de mediu se emit prea ușor, fără consultarea altor instituții implicate, și, oricât a încercat să blocheze săpăturile din zonă, nu a reușit.

„Eu am tras de mult un semnal de alarmă cu privire la săparea unor gropi pentru balastiere și lacuri, deoarece este de nedorit să se mai autorizeze excavări pentru balastiere, chiar și în extravilan. Excavările ar trebui să se facă pe albiile râurilor, dar în niciun caz pe terenurile agricole sau pe izlazuri”, a declarat Gheorghe Epure la TV Sud.

Edilul din Polovragi a fost afectat direct de aceste excavări și explică fenomenul: „Este dezastruos ce se întâmplă. Este un dezastru. Chiar sunt în vecinătatea unui asemenea lac format în urma excavărilor, care a ajuns până la 15-16 metri adâncime și unde pânza freatică a dispărut. Am observat la cultura mea de porumb, de un hectar și jumătate, că am avut o producție la jumătate față de cea de dinainte de apariția gropii. Terenurile din zonă erau mlăștinoase, iar acea groapă a tras toate apele. Acum, doar în acel lac format există rezervă de apă, în rest deloc”, a povestit Gheorghe Epure.

Primarul din Polovragi recunoaște că a încercat de multe ori să blocheze autorizarea acestor balastiere, dar nu a reușit: „Aceste excavări sunt permise de cei de la Resursele Minerale și autorizate de Agenția pentru Protecția Mediului. Acestea ar trebui puse în dezbatere publică, să se poarte discuții și cu alte instituții, nu să decidă o singură autoritate. Am încercat să împiedicăm accesul, nepermițându-le să folosească drumurile de exploatare, și totuși au obținut autorizația de exploatare. Este un lucru scandalos. Trebuie să existe colaborare între autorități. De ani de zile au fost multe sesizări și, cât am putut, am blocat aceste excavări”, a mai spus primarul din Polovragi la TV Sud.

Vizualizări: 918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: