Un nou ultimatum pentru finalizarea Căii Eroilor

Modernizarea Căii Eroilor ar putea fi gata până la finalul lunii iunie 2022. Este ultima promisiune pe care au făcut-o autoritățile locale. Șantierul prelungit a dus la exasperare localnicii din zonă, dar și turiștii care au ajuns la Târgu Jiu, să vadă sculpturile lui Brâncuși. Primarul Marcel Romanescu susține că muncitorii au făcut deja 80% din lucrare.

Finalul lunii iunie este ultimul termen primit de la firma constructoare. Este o societate din Brașov care a subcontractat lucrările de la societatea din Italia, câștigătoarea licitației inițiale.

Lucrările ar fi trebuit să fie gata din vara anului trecut, dar au fost tărăgănate. Mai întâi, din cauza unor proiecte și studii de fezabilitate întârziate, apoi de pandemie și de lipsa muncitorilor.

Primarul Marcel Romanescu a explicat că, dacă nu s-ar fi prelungit contractul, astăzi aveam doar gropi în centrul orașului: „Se încadrează în termene. Presiunea socială a mai scăzut. Cetățenii observă o modificare. Societatea care a subcontractat această lucrare se pune la punct cu respectarea graficului stabilit în 15 august 2021. Soluția prin care am prelungit acest contract a fost cea mai corectă. În condițiile în care nu prelungeam contractul, astăzi era o groapă totală de la Bibliotecă până la Catedrală. Riscul cel mai mare era ca municipalitatea să plătească o lucrare în integralitate neefectuată”.

În ce privește stadiul lucrărilor, Romanescu dă asigurări că 80% din proiect ar fi gata deja. Acum se montează piatra cubică, dar muncitorii mai au de lucru. „Cred că sunt realizate în proporție de 80% lucrările pe Calea Eroilor. Nu vorbesc de piatra cubică. Aici sunt 30%. Se încadrează până la 30 iunie. A mai venit o echipă de pietrari de la Brașov. Condițiile meteo nu le-au permis. Nu poți să pui acea piatră dacă terenul e foarte bine compactat. Nu vor rămâne valuri. Iarna, terenul era înghețat, nu se lucra foarte bine”, a mai spus Romanescu, într-o emisiune la Tele3.

Edilul dă asigurări că șantierul de pe Calea Eroilor nu va influența în vreun sens negativ specialiștii UNESCO ce urmează să sosească la Târgu Jiu în acest an. În urma acestei vizite, comisia ar trebui să stabilească dacă operele brâncușiene vor fi incluse pe lista Patrimoniului Mondial.

Vizualizări: 2,634

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: