Turceni: Fabrica de gips-carton va fi pusă în funcţiune anul viitor

Fabrica de gips carton ce se realizează la Turceni de belgienii de la Siniat va fi pusă în funcţiune în luna septembrie a anului viitor, anunţă conducerea companiei. Lucrările de construcţie au avansat însă destul de repede, fiind realizate în proporţie de aproape 80%. Pentru a pune în funcţiune fabrica ce va produce plăci din gips-carton vor fi angajate 80 de persoane de pe plan local. Fabrica va produce anual circa 27 de milioane de metri pătraţi de gips-carton, de diferite tipuri. Acestea vor fi comercializate în 10 ţări din sud-estul Europei.

Investiţia Siniat în fabrica de gips-carton de la Turceni se ridică la circa 50 de milioane de euro. Materia primă pentru fabrica de la Turceni este gipsul sintetic de la CE Turceni. La data punerii în funcţiune fabrica va avea în depozit o rezervă de circa 300.000 de tone de gips, o parte din materia primă fiind deja depozitată pe două platformele special amenajate în incinta fabricii. Apa necesară procesului tehnologic este obţinută prin puţuri proprii forate, astfel încât să nu fie limitat consumul din resursele oraşului. De asemenea se va recicla şi apa de ploaie ce va fi folosită ulterior în procesul tehnologic. Pentru a scurta drumul de la fabrică până la drumul naţional compania a realizat un drum de 1 km, cu fonduri proprii, astfel încât utilajele grele să nu treacă prin localitate. Mai mult decât atât, compania are în plan ca anul viitor să transporte materia primă de la termocentrală cu ajutorul unui transportor cu bandă ce va avea o lungime de 1.5 km. În prezent, gipsul este transportat de la termocentrală cu camioanele. ”În momentul de faţă avem 304 zile fără accidente, care înseamnă şi 304 zile de când a început şantierul, în noiembrie 2013. Clădirea va fi terminată anul acesta însă montarea echipamentelor va mai lua ceva timp. Prin martie estimăm că tot echipamentul va fi montat, după care va începe commisioningul care va dura 3-4 luni, trebuie să facem teste, sunt foarte multe faze de aceea ne ia aşa mult timp astfel încât, prin august să facem start up-ul şi în septembrie dorim ca fabrica să fie operaţională”, a declarat Gheorghe Budrugeac, directorul de proiect. 

ghe_budrugeac

Circa jumătate din echipamentele necesare procesului tehnologic vor fi aduse de la o fabrică dezafectată din Germania, iar restul vor fi achiziţionate noi. Peste 200 de tiruri vor aduce echipamentele la Turceni. 

Personalul, pregătit în străinătate

Circa 80 de persoane vor fi angajate la fabrica de gips carton de la Turceni. Unitatea va funcţiona 24 din 24 de ore, deci angajaţii vor trebui să lucreze în 4 schimburi. O parte din personal a fost deja selectat de companie. Cei care vor lucra pe partea de producţie vor fi specializaţi în Bucureşti, acolo unde compania mai deţine o fabrică, mai mică decât cea de la Turceni, dar şi în Germania, Italia sau Bulgaria. „Facem afaceri în continuare, asta este menirea noastră. Vrem să facem acest lucru într-un mod cât mai benefic pentru oameni, pentru natură şi să lăsăm o urmă cât mai fină în mediu. Avem măsuri sociale pe care le luăm, faptul că vor fi create aceste locuri de muncă directe în cadrul fabricii de la Turceni, dezvoltarea fabricii şi afacerile care vor fi construite pe lângă fabrică vor aduce mult mai multe locuri de muncă”, a declarat Mark-Andre Fritsche, directorul general al companiei Siniat.   

fabrica_siniat_turceni

Beneficii va avea şi administraţia locală care şi-a majorat bugetul local o dată cu înfiinţarea acestei companii. „Se vor crea locuri de muncă care sunt foarte importante pentru localitate mai ales în contextul în care au fost restructurări din partea termocentralei. Ne bucură şi venitul care ajunge în bugetul local ca urmare a impozitelor şi taxelor locale pe care le plătesc. Pe de altă parte nu este de neglijat nici această grijă faţă de mediu pentru că acest produs rezidual al termocentralei prin desulfurare, practic dumnealor trebuia să îl depoziteze, iar acum se va folosi, astfel impactul negativ asupra mediului se va reduce foarte mult”, a declarat Dumitru Gâlceavă, primarul oraşului Turceni.  

Beneficii şi pentru alţi posibili investitori

Conducerea companiei spune că prin înfiinţarea noului drum au venit şi în sprijinul celor care vor să investească în zonă, asta pentru că au introdus şi utilităţile. Şoseaua cea nouă va putea fi folosită şi de alţi potenţiali investitori. „În momentul când noi am studiat acest teren, am făcut un PUZ şi am introdus în acesta şi zona industrială a oraşului Turceni. Astfel încât, după limita noastră de proprietate, tot ce rămâne, încă vreo 700 de metri pe 300 de metri este terenul oraşului, unde există proprietari, dar este o zonă care poate fi dezvoltată ca zonă industrială. Drum de acces există, pentru că drumul creat de noi va fi de folosinţă publică şi în felul acestea ajutăm oraşul. Linia electrică este deja în subteran am adus-o deja de la 7 km de la hidrocentrală, pentru conducta de gaz ar trebui să iasă acum autorizaţia de construcţie”, a precizat Gheorghe Budrugeac.

stoc_de_gips

În incinta fabricii vor exista 115 mii mp de spaţiu verde. Aici vor fi produse plăci de gips-carton însă fabrica va comercializa şi alte sisteme precum profile pentru montarea plăcilor sau şuruburi.

Vizualizări: 355

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: