Mitrescu şi Pîrvulescu, păreri diferite despre demisia lui Ruşeţ
Liderii din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), Dumitru Pîrvulescu şi Constantin Mitrescu, au comentat ieri demisia lui Ion Ruşeţ de la Federaţia Univers. Ei văd o asemănare între motivele invocate la plecarea din FNME şi cele de acum. „Am luat această decizie pentru că erau dezacorduri evidente între mine și o parte din colegi. S-a considerat şi am fost acuzat că sunt prea diplomat în relația cu administrația”, a declarat Ion Ruşeţ, explicând demisia din FNME din 11 ianuarie 2014. Mitrescu spune că acesta „este sfârşitul“ lui Ion Ruşeţ, iar Pîrvulescu crede că de fapt, fostul sindicalist şi politician are un plan bine pus la punct.
Ion Ruşeţ îşi anunţa în ianuarie 2014 demisia din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), pe fondul unui conflict cu colegii din sindicat. La câteva zile, el, Nelu Roşca, Nicolae Bădiţa, Adrian Marciuc, Eugen Iovan şi Aurel Nanu Mic anunţau înfiinţarea unui sindicat majoritar şi reprezentativ la nivelul CE Oltenia. La nouă luni distanţă, Ion Ruşeţ îşi dă demisia din Federaţia Univers, tot pe fondul unor discuţii cu sindicaliştii. Mai mult decât atât, proiectul unui sindicat majoritar şi reprezentativ a eşuat. Numai administraţia a avut de câştigat deoarece aceste sindicate au permis prin tăcere nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) şi au lăsat ca cei 19 mii de salariaţi să fie călcaţi în picioare.
Mitrescu: E sfârşitul lui Ruşeţ
Constantin Mitrescu vede o asemănare între motivele plecării lui Ruşeţ din FNME şi cele de acum. „Probabil şi-au dat seama şi liderii care au plecat cu el şi mă refer la Roşca, Bădiţa, Marciuc, Iovan că sunt într-un joc murdar. Ştiţi că pe 11 ianuarie Ruşeţ şi-a dat demisia de la FNME invocând ca şi acum că anumiţi lideri l-au blamat că face jocuri murdare. El a fost luat cu huo la Consiliul FNME şi atunci şi-a dat demisia. Şi liderii care au plecat cu el şi-au dat seama cum că face un joc murdari şi l-au luat cu huo. Trădătorii pier. Va trebui să dispară din viaţa publică pentru că a trădat de prea multe ori. S-a gândit doar la interesul personal nu şi la cei care au avut încredere în el. Acesta este sfârşitul lui“, a declarat Mitrescu. Ion Ruşeţ îl sfătuieşte că ar fi mai bine să-şi poarte singur de grijă şi nu să se gândească la ce va face el în continuare.
Demisia, liantul dintre sindicate şi administraţie
În piaţă circulă zvonul că Ruşeţ şi Căldăruşe vor încerca să construiască sindicatul împreună, dar Mitrescu nu crede că vor putea. În plus, administraţia doreşte sindicate slabe, nu puternice. „Căldăruşe este un lider artificial creat de administraţie. El nu are oameni în spate, ci doar pe cei încolonaţi de administraţie. Proiectul lor anunţat în 2014 a eşuat. Între timp oamenii şi-au dat seama în aceste luni cine sunt ei“, spune Mitrescu.
Un alt lider, Dan Pîrvulescu, nu crede că este întâmplătoare demisia lui Ruşeţ. El spune că Rușeț a demisionat din FNME înainte cu câteva zile ca Marin Condescu să fie încătușat și obligat să se retragă din fruntea mișcării sindicale pentru ca, astfel, administrația CE Oltenia să își poată crea structuri sindicale noi, care să nu o mai conteste atât de vehement. „Eu vă garantez că este o scenarită de-a lui Rușeț. În trecut el a fost înscris în fostul PSDR, după care a demisionat și s-a dus la fostul Partid Socialist. A demisionat din USMO, s-a dus în PD și a demisionat de acolo, a procedat la fel anul trecut la FNME, deci cred că nici el nu mai știe pe unde s-a înscris și de pe unde și-a dat demisia. În spatele acestor mișcări ale lui e un joc, nu e nimic întâmplător la el. A spus că el e „liantul” la noile sindicate pe care le-a înființat pentru administrație și acum ce face, demisionează? Urmărește sigur ceva și vom vedea beneficiile pe care le va avea în perioada următoare”, spune Dumitru Pârvulescu.