Treptele de lucru din carierele CEO, analizate. Sindicalist: Există riscuri

Speriaţi de incidentul de la Cariera Alunu, oficialii Complexului Energetic Oltenia au dispus verificări de urgenţă la fronturile de lucru. Este verificată stabilitatea treptelor de lucru şi haldelor de steril, pentru ca angajaţii şi utilajele să nu fie în pericol. Riscuri sunt, admit sindicaliştii, mai ales că multe cariere au fronturile de lucru blocate, iar excavatoarele abia pot fi manevrate şi salvate din calea unor eventuale alunecări.

În toate carierele miniere din cadrul companiei energetice sunt verificate nu doar utilajele. O situaţie urgentă a fost solicitată în aceea ce priveşte fronturile de lucru şi starea şi siguranţa treptelor de lucru.

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a transmis că se vor inspecta toate documentele de excavare şi se vor lua măsuri în zonele cu risc. „Analiza accidentului tehnic de la Complexul Govora ne-a dus şi pe noi la a face nişte verificări în special la monografiile sau documentaţiile conform cărora se realizează lucrările de excavare şi automat lucrările de haldare în conformitate cu documentaţiile tehnice. Acest lucru va fi verificat de noi. S-a decis printr-o hotărâre a Directoratului să urgentăm şi să avem aceste informaţii într-un termen foarte scurt. De asemenea, am dispus stabilitatea treptelor de lucru să fie verificată, să fie verificate taluzurile şi haldele de steril şi condiţiile geo-miniere de excavare, haldare din fiecare carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia. Ne vom uita, în paralel, şi la elementele geometrice ale treptelor de excavare şi haldare. Aici vom analiza, în special, înălţimea treptelor, lăţimea lor, unghiul de taluz care contează foarte mult şi planurile de vehiculare utilaje, pentru că noi considerăm că, din aceste motive, pot apărea problemele care au fost la colegii noştri de la CET Govora”, a spus Sorin Boza, managerul CEO.

Sindicalistul Constantin Creţan a tras un semnal de alarmă. Sunt riscuri în toate carierele, a transmis acesta: „Nu utilajele trebuie verificate, trebuie verificate fronturile de lucru. Nu se respectă bermele de siguranţă şi trebuie respectate bermele de siguranţă pentru a nu avea avarii ca utilajele să fie în siguranţă. Noi trebuie să facem exproprieri şi să deschidem fronturi de lucru şi să respectăm monografiile de lucru. În toate carierele există riscuri. S-au întâmplat avarii. Nu au fugit utilaje pentru că au fost retrase la timp, dar s-a întâmplat să alunece fluxuri tehnologice. Am avut avarii de fluxuri tehnologice. Vă dau exemplu, la Jilţ, tot nodul de distribuţie a fost în avarie. Sau halda de la Motru care a fugit în zona acelui deal unde se depunea către Motru”.

În utilaje, nu au mai fost făcute investiţii serioase de când s-a înfiinţat Complexul Energetic Oltenia, iar după incidentul de la Cariera Alunu încep să se ia măsuri de siguranţă şi în Gorj. „Utilajele, din punct de vedere tehnic, au nevoie de reparaţii, dar garanţia şi stabilitatea lor pentru a nu avea avarii asta este, să se respecte monografiile de lucru şi distanţa între trepte şi berme. După ce s-a întâmplat la Alunu, s-au luat măsuri de siguranţă şi nu sunt în siguranţă utilajele atâta timp cât nu avem fronturi de lucru deschise, dar le retragem unde se poate garanta siguranţa utilajelor”, a mai transmis Creţan.

Vizualizări: 2,750

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: