Trei fraţi, în grija unui tată grav bolnav. Să-i ajutăm!
Viaţă grea pentru trei copii din Turburea, părăsiţi de mamă şi cu tatăl bolnav de cancer. Bunica le-a murit vara trecută, iar copiii cu vârste între 7 şi 12 ani au învăţat să îşi poarte de grijă. Ştiu chiar să îşi facă de mâncare atunci când tatăl este în spital. Problema este că nu prea au ce pune pe masă. În casă este destul de frig, pentru că lemnele sunt insuficiente, iar hăinuţe groase nu prea au. Fetiţa cea mare are aptitudini sportive, fiind o gimnastă care a câştigat mai multe premii la nivel regional. Deşi a fost selectată pentru a merge la Clubul Sportiv Deva, fetiţa a pierdut această şansă din cauză că tatăl nu poate suporta cheltuieli suplimentare. Reporterii Pandurul au dus ieri alimente familiei şi fac din nou un apel la cititorii care pot ajuta cu hăinuţe şi jucării să le aducă la redacţie.
Fraţii Vătuiu au rămas în grija tatălui său după ce mama i-a părăsit pentru a-şi reface viaţa alături de alt bărbat. Vecinii spun că femeia era la a doua căsătorie, din prima mai având încă trei copii care deja au trecut de vârsta majoratului. Căsătorită pentru a treia oară, acum mai are încă un copil cu actualul soţ, locuind împreună într-o altă localitate. Până vara trecută copiii erau îngrijiţi şi de bunica paternă, însă aceasta a decedat, singurul lor sprijin fiind tatăl pensionat pe caz de boală. În ultima perioadă problemele medicale ale bărbatului s-au agravat, acesta fiind nevoit să facă mai multe drumuri la spital.
Tatăl s-a întors ieri acasă, după o perioadă de spitalizare, operat la gât. Vecinii şi rudele au avut grijă de copii. „Îl iubim foarte mult pe tati, mama noastră ne-a părăsit când eram mici de tot. Tati a fost plecat la spital să se opereze. La noi a venit unchiul nostru. Tati a mai fost la spital şi a venit acasă şi bandajat, pentru că ştia că ne e dor de el. Nu vom lăsa pe nimeni să ne despartă unii de alţii nici măcar pe mama noastră”, a spus încrezător băieţelul, elev în clasa I.
Tatăl este grav bolnav, dar de fiecare dată se externează cât poate de repede, pentru a nu lăsa mult timp copiii în grija rudelor.
Copiii sunt exemplu în sat
Despre cei trei copii, cu vârste cuprinse între 7-12 ani, toată lumea din sat are numai cuvinte de laudă. „Sunt nişte copii cuminţi şi inteligenţi. Sunt elevi cu posibilităţi, care nu învaţă cum învaţă ei. Mama i-a lăsat de mici şi s-a recăsătorit. Copiii sunt curaţi şi au grijă unul de altul, frecventează cursurile şcolare şi nu au probleme cu învăţătura. După ce le-a murit bunica, ei şi-au ajutat foarte mult tatăl. Sunt vecină cu ei şi am văzut că toţi munceau în grădină. Fetiţa cea mare face mâncare, fiind ajutată de fraţii ei. Când ea spală în curte, ceilalţi limpezesc rufele”, a declarat Mariana Iliuţă, contabila şcolii din Turburea.
Ba mai mult, fetiţa cea mare are aptitudini sportive. „Am câştigat mai multe premii la gimnastică. Am fost selectată să merg să fac şcoala la Deva, la Clubul Sportiv, dar tati n-a avut să-mi dea 4 milioane şi jumătate pe lună. Nu-mi pare rău, pentru că sunt aici cu el şi cu fraţii mei. Când voi creşte vreau să fac gimnastică de performanţă”, spune Ionela Vătuiu în vârstă de 12 ani.
Veniturile familiei Vătuiu constau în pensia tatălui şi alocaţia complementară. „Mama acestor copii a plecat de foarte mult timp, iar tatăl este bolnav de cancer la gât. Au venituri mici, dar ţin mult unii la alţii”, spune Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.
SPRIJIN
Familia Vătuiu locuieşte într-o casă sărăcăcioasă, dar copiii trăiesc cu speranţa că vor avea cândva o casă mare şi frumoasă. „Vom avea o casă mare, domnul primar îl ajută pe tati să o facă. Şi pe noi ne ajută foarte mult domnul primar. Când vrem dulciuri mergem la magazinul dânsului, iar doamnele de acolo ne dau fără bani”, a precizat Irina Vătuiu, în vârstă de 8 ani. Primăria a ajutat familia Vătuiu cu materiale de construcţii. „Tatăl copiilor este un bun meseriaş. Noi l-am ajutat cu materiale, iar el a turnat temelia şi intenţiona ca în primăvară să se apuce de zidit. Sper, ca boala să nu evolueze foarte repede”, a menţionat primarul Bârcă.