Şi-a pierdut asigurarea medicală pentru că a câştigat 3 lei pe an
O pacientă internată în Secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu riscă să plătească spitalizarea sau chiar să fie externată pentru că nu este asigurată. Maria Luican a avut calitatea de co-asigurat până la sfârșitul lui 2013, însă Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj a stabilit că femeia nu mai beneficiază de acest drept, pentru că în anul 2012 a înregistrat un venit de 3 lei, din dividende la cele 15 acțiuni pe care le deține la SIF Muntenia și de care nu știa. Soțul femeii este într-o situație disperată, pentru că nu are suficienți bani să plătească spitalizarea și nici penalizările impuse de cei de la CJAS.
Maria Luican are 61 de ani și este din satul Raci al comunei Negomir. În urmă cu două zile a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu, după ce s-a lovit la cap în urma unei căzături. Femeia a fost internată în Secția de Neurologie, pentru că acuza dureri de cap și a avut tulburări de memorie. Deși soțul acesteia știa că femeia este co-asigurată, când a mers la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj să ia o adeverință care să ateste acest lucru a constat că femeia și-a pierdut această calitate pentru că în anul 2012 a înregistrat un venit de 3 lei de la 15 acțiuni pe care le deține fără să știe la SIF Muntenia. „Este o situație dificilă. Soția mea a avut acțiuni la SIF Oltenia, pe care le-a vândut în 1999. Nu am știut că are 25 acțiuni și la SIF Muntenia, iar în 2012 a apare cu un venit de 3 lei din aceste acțiuni. Din acest motiv a pierdut calitatea de co-asigurat, deși în 2013 a beneficiat de acest lucru. Acum ar trebui să o trimită la Craiova sau să o dea afară din spital, că fiind neasigurată nu o pot ține mai mult de 3 zile. Dacă nu, trebuie să plătesc spitalizarea, iar eu nu am bani. Ca să îmi dea adeverință de co-asigurat trebuie să plătesc la CJAS Gorj 1.400 de lei pentru anul 2012, când a înregistrat venitul acela de 3 lei. Nu îmi permit așa ceva în condițiile în care i-am cumpărat toate medicamente, că în spital nu au”,a precizat Gheorghe Luican, soţul femeii.
Secția de Neurologie este ca un ghetou
Gorjeanul susține că plata medicamentelor nu ar fi o cheltuială prea mare în comparație cu costurile care sunt pentru restul investigațiilor medicale care i-au fost făcute soției. Bărbatul nu înțelege de ce trebuie să plătească atâția bani pentru niște condiții mizere. „Nu înțeleg de ce trebuie să dau banii ăștia, dacă eu medicamentele i le-am cumpărat, iar Secția de Neurologie arată ca un ghetou. Nu e posibil așa ceva. Este exact cum am văzut eu în filme că arătau spitalele din război. Nu se poate ca într-un salon să stea amestecate femei cu bărbați și toți imobilizați. Eu nu am de unde să plătesc. Spitalul nu are de cât să mă execute silit”, a mai spus bărbatul.
Apel la premierul Victor Ponta
Gheorghe Luican face un apel la premierul Victor Ponta, pe care-l roagă să facă ceva pentru revizuirea acestei legi. „Eu l-am stimat pe domnul Victor Ponta, dar și-a bătut joc de popor. Domnule prim-ministru, opriți-vă! V-ați bătut joc de noi suficient. Nu ne așteptam la așa ceva. V-am trimis acolo să faceţi legi în favoarea noastră, nu să ne aduceți în situații disperate”. Bărbatul a fost să ceară sprijin de la reprezentanții Guvernului în teritoriu, numai că cei de la Prefectură i-au spus că nu este singurul în această situație și ca el sunt sute sau chiar mii de gorjeni.