Lift de 100.000 de euro la spitalul din Novaci
Pacienţii nedeplasabili ai Spitalului Orăşenesc din Novaci nu vor mai fi transportaţi cu targa, pe scări. Unitatea medicală va dispune de un lift până la sfârşitul acestui an. Au demarat lucrările de montare a ascensorului, instalaţia fiind amenajată în partea exterioară a unităţii medicale. Spitalul a achiziţionat recent şi aparatură nouă, din sponsorizări.
Medicii care lucrează la spitalul din Novaci spun că investiţia este atât în beneficiul pacienţilor, cât şi a cadrelor medicale. De asemenea, timpii de intervenţie se vor scurta odată cu punerea în funcţiune a liftului. „Este un mare pas înainte. Ne bucurăm că s-a început procedura de construcţie. O ducem foarte greu la acest spital din cauza absenţei liftului. Avem probleme cu transportul pacienţilor, cu urcatul unor pacienţi care sunt debilitaţi şi cu mobilitate redusă. În plus, transportul pacienţilor de pe Secţia Chirurgie, de la blocul operator, care sunt la etajul I, avem uneori nevoie ca pacienţii cu mobilitate redusă să-i transportăm în Serviciul de Radiologie, care este la parter. Sunt dificultăţi semnificative, în special în cazul pacienţilor ortopedici care prezintă fracturi şi au nevoie de control post-operator”, a explicat medicul chirurg Ciprian Vlad Marina.
„Era necesar”
Investiţia se ridică la 100.000 de euro, bani alocaţi din bugetul propriu al unităţii spitaliceşti. „Este foarte important să avem lift, chiar era necesar pentru spitalul nostru”, a comentat Mohamed Ahmed, medic chirurg în cadrul Spitalului Novaci.
Conform conducerii unităţii spitaliceşti, lucrările de montare şi punere în funcţiune a liftului ar putea fi încheiate până la sfârşitul acestui an. „Lucrările au demarat. S-a turnat baza liftului. Urmează ca de luni (n.red. 19 noiembrie) să înceapă cu montajul corpului exterior care va fi din fier, pentru că este un lift exterior. Liftul este adus”, a declarat Emil Grigore, managerul spitalului.
Dotări din sponsorizări
Unitatea medicală a fost dotată, recent, şi cu un aparat pentru vizualizarea venelor, ce ajută semnificativ la recoltarea de sânge. Acesta va putea fi utilizat pentru pacienţii de toate vârstele, dar mai ales la copii. Aparatura a fost achiziţionată cu ajutorul unei sponsorizări, de peste 16.000 de lei, acordată de un furnizor de energie.
În prezent, 130 de bolnavi sunt internaţi pe secţiile Spitalului Orăşenesc Novaci.