Cum sunt blocaţi investitorii străini de birocraţia din Gorj
O investiţie de sute de mii de euro se realizează pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia. Trei israelieni care au prieteni în Gorj s-au gândit să construiască o fabrică de mobilă, dat fiind faptul că judeţul nostru nu duce lipsă de specialişti, după foarte mulţi ani în care a funcţionat la Târgu Jiu Combinatul pentru Prelucrarea Lemnului (CPL). După ce au reabilitat o ruină şi au adus aparatură din Slovenia, investitorii sunt ţinuţi pe loc din cauza termenelor care se impun pentru obţinerea avizelor. Însuşi primarul Victor Geogia este convins că foarte mulţi investitori ocolesc România din cauza birocraţiei.
Investitorii din Israel au venit cu gândul de a construi o fabrică de mobilă care să producă pentru export, intenţionând să asigure câteva zeci de locuri de muncă pentru gorjeni. Prin intermediul unor prieteni din Târgu Jiu, pe care îi au din perioada studenţiei acestora în Bucureşti, au identificat un teren în Bengeşti Ciocadia. Pentru ca afacerea să poată fi demarată mai repede au cumpărat fostele clădiri ale Întreprinderii de Valorificare a Vinului. Aproximativ 200 de mii de euro au fost cheltuiţi până acum pentru reabilitarea acestora.
În urmă cu câteva zile a sosit şi aparatura din Slovenia, realizată de o firmă renumită în domeniu. În perioada imediat următoare se aşteaptă specialiştii din Slovenia care să testeze aparatura, aptă să asigure producţii însemnate cantitativ şi calitativ. În prima fază, se estimează o producţie de 1200-1500 mc de buştean debitat, anul viitor investitorii intenţionând să dubleze cantitatea.
Dacă până aici lucrurile au mers bine, problemele apar odată cu obţinerea avizelor. Deşi dispun de resurse financiare suficiente pentru a-şi începe activitatea, investitorii încă mai au de aşteptat după hârtiile impuse de legislaţia românească. „Ni s-a cerut să încheiem contract o firmă de salubrizare, am făcut. Apoi ni s-a cerut contract cu o firmă pentru depozitarea rumeguşului, l-am făcut. Am aşteptat o lună pentru a lua aviz de la Romtelecom Vâlcea, deşi pe aici nu trece nici o linie de telefonie. Acum mai avem de aşteptat vreo 30 de zile pentru a lua avizul de la mediu. În funcţie de cât de repede vom obţine acest aviz vom da drumul la angajări. Pentru început vor fi angajate în jur de 25 de persoane, la care se adaugă şi cei de la firma de pază care deja au fost angajaţi”, a declarat unul dintre investitori prin intermediul prietenului său gorjean. Israelienii promit salarii de 1200-1400 de lei/lună.
Birocraţia alungă investitorii
Victor Geogia, primarul de la Bengeşti Ciocadia, vede cu ochi buni această investiţie. „Este un lucru bun când se realizează o investiţie pe raza localităţii tale. În primul rând câteva familii vor avea pâinea asigurată, în al doilea rând se vor aduce bani la bugetul local din impozite pe teren, clădiri şi salarii”, a declarat Victor Geogia. Cu toate acestea edilul local este dezamăgit din cauza birocraţiei. „Birocraţia din România alungă investitorii. Israelienii au fost rămas uimiţi de câte acte li s-au cerut, acte care nu au nici o relevanţă. Nici nu au terminat bine de reabilitat construcţia şi au fost întrebaţi unde duc rumeguşul. Ca să nu aibă probleme oamenii au încheiat contracte cu firme de specialitate. Noi, primăria, i-am ajutat cum am putut. Le-am dat autorizaţie de construcţie fără probleme, însă greutăţile vin din alte părţi. Orice investitor care vine la noi întâmpină probleme la mediu. Se cer fel şi fel de acte şi nu numai atât: sunt şi termene lungi pentru obţinerea lor. Nu se face nimic pentru a-i atrage pe străini să investească la noi”, a precizat primarul Geogia.