Trec cu mortul prin râul Galbenu pentru a ajunge la cimitir
Într-un sat din localitatea Bumbeşti Piţic morții sunt conduși pe ultimul drum cu o remorcă pusă în mișcare de un tractor de mare putere și asta nu pentru că nu ar exista și mașini mai mici pentru a fi pe post de dric, ci pentru că drumul spre cimitir trece prin apa râului Galbenu. Zilele acestea râul are un debit foarte mare, iar oamenii au nevoie de tractor pentru a putea trece albia acestuia în condiții cât de cât sigure, promisiunile despre construirea unui pod fiind vechi de ani de zile.
Ion Chepea a murit la 62 de ani, a lucrat ca șofer și toți cei din satul Ciovei și nu numai l-au îndrăgit și respectat, ieri oamenii venind alături de rudele acestuia pentru a-l conduce pe ultimul drum. Localnicii nu au putut însă să stea tot timpul alături de cel trecut în neființă din simplul motiv că peste râul Galbenu nu există un pod pe care ei și cel răposat să poată trece în siguranță. Ca urmare, au apelat la un consătean care are și remorcă, și tractor, unul care să poată trece prin albia râului fără să îl ia apa. Localnicii au trebuit însă să meargă pe jos, pe o punte făcută și ea cu mulți ani în urmă și care de mult timp nu mai prezintă siguranță pentru nimeni.
„În fiecare zi ne punem viața în pericol când trecem pe acolo. Puntea asta e din cabluri și acum doar două cabluri o mai țin. Dacă ne urcăm mai mulți pe ea ne e teamă că or să se rupă și astea și atunci rămânem izolați pentru totdeauna, că sigur nu o să mai fie reparată. Guvernamentalii ăștia, aflați la putere, care își fac vile și piscine, să dea bani pentru pod că pe noi ne-au lăsat să murim de foame. La primăria de la noi nu au dat un leu, e a mai rea primărie din județ”, a spus o femeie supărată că zi de zi trece cu teamă pe puntea veche, iar despre pod nimeni nu-i dă nicio veste.
Se face podul de două ori
Cu mai mulți ani în urmă, un fost primar din localitate a reușit să facă un proiect și să înceapă lucrările de construire a unui pod modern. Cele trei picioare ale podului sunt și azi înfipte în albia râului, dar în preajma lor au crescut salcâmi pentru că nimeni nu a mai dus lucrarea la bun sfârșit. Oamenii veniți ieri cu tractorul să își ducă mortul spre groapă nici nu cred că vor apuca ziua în care vor vedea construcția finalizată. Nici măcar preotul Emilian Crețoiu nu mai crede că lucrările vor fi gata vreodată, el obișnuindu-se ca de ani de zile să se urce lângă tractorist sau să treacă peste punte pentru a traversa cele două maluri.
Ironic, părintele rămâne optimist și spune că sunt șanse ca anul acesta să se facă de două ori, nu o dată, așa cum li s-a mai promis enoriașilor săi. „Păi din patru în patru ani vin unii pe la poartă și spun că ni se face podul. Cred că anul acesta va fi făcut de două ori. Prima dată va fi făcut chiar acum în mai, iar a doua oară va fi făcut și în noiembrie și apoi, probabil, îl vor mai face peste doi ani, că doar mai sunt alegeri și atunci”, spune părintele.
Primarul din Bumbești Pițic, Michy Nioață, recunoaște că oamenii au greutăți în a-și duce morții la cimitir, dar, vorba preotului, dă asigurări că podul chiar se va face anul acesta, deși lucrările nu vor fi finalizate complet. „Am comandat la Alba Iulia traversele și se va face. Nu se va termina anul acesta, dar traversele se vor pune anul acesta și se va putea merge pe el”, afirmă edilul.
Între timp, sătenii continuă să apeleze la vecinul lor care are și tractor și remorcă și folosesc utilajul pe post de dric. Se roagă la Dumnezeu să îl țină sănătos pe tractorist și să nu îi dea ocazia acestuia să facă prea multe curse prin apa Galbenului. Oamenii rămân convinși că nu vor vedea prea curând un pod la ei în sat, iar când vorbesc despre asta arată cu supărare salcâmii care cresc în voie lângă pilonii ridicați acum câțiva ani!